image
Sursa foto: privesc.eu

Prețurile carburanților, discutate la Ministerul Economiei în prezența protestatarilor; S-a decis crearea unui grup de lucru

După protestele față de scumpirea prețurilor la benzină și motorină, organizate din nou în centrul capitalei, astăzi la Ministerul Economiei și Infrastructurii au fost organizate discuții cu reprezentanții ANRE, cei de la protecția consumatorului, dar și cu un grup reprezentativ desemnat de protestatari.

Deocamdată nu se știe dacă scumpirile operate săptămâna trecute de ANRE vor reveni. S-a decis însă organizarea unui grup de lucru care va examina propunerile venite din partea cetățenilor și ale autorităților privind calitatea și prețurile la carburanți.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, ai Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, experți, precum și persoane delegate de cetățenii nemulțumiți de scumpirea și calitatea carburanților.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții ANRE au explicat metodologia de formare a prețurilor la carburanți.

Potrivit lor, acestea se stabilesc în baza cotației barilului de petrol la bursele internaționale, ratelor de schimb valutar, TVA, accizelor și marjei comerciale specifice.

S-a convenit ca reprezentanții desemnați de protestatari să efectueze propriile calcule în baza datelor oferite de ANRE și să vină cu propuneri concrete de modificare a Metodologiei de formare a prețurilor la carburanți.

Referindu-se la calitatea carburanților, Gaburici le-a spus protestatarilor că se lucrează la modificarea cadrului normativ în acest sens, iar până la sfârșitul lunii august, urmează să fie aprobate modificări la mai multe regulamente ce țin de transportarea, depozitarea și comercializarea produselor petroliere.

Precizăm că mai mulți proprietari de mașini și motociclete au protestat ieri în centrul capitalei față de scumpirea benzinei și motorinei. Ei și-au parcat vehiculele în Piața Marii Adunări Naționale și au claxonat minute în șir, nemulțumiți de creșterea prețurilor plafon la carburanți.

Manifestanții le-au cerut autorităților reducerea prețurilor pentru carburanți până la 14 - 15 lei pentru un litru. Totodată, ei au solicitat să le fie prezentată metodologia exactă prin care sunt stabilite prețurile plafon. Aceste cerințe se regăsesc într-o petiție adresată ANRE, Președinției, Guvernului și Parlamentului.

Săptămâna trecută, ANRE a stabilit noi prețuri plafon pentru carburanți, care urmau să fie în vigoare până pe 12 iunie. Tariful pentru un litru de benzină era de 19 lei și 79 de bani, iar pentru unul de motorină - 17 lei și 75 de bani. Ulterior, după ce au fost anunțate proteste, autoritatea și-a anulat propria decizie.

Carburanții s-au scumpit de mai multe ori în acest an, iar majorarea precedentă a fost un record pentru ultimii doi ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: