image
Sursa foto: ukraina.ru

Oficial rus: UE ar putea pune capăt conflictului din Donbas cu un „singur apel telefonic”

Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului bicameral rus), a declarat luni că Uniunea Europeană este cea care ar putea pune capăt conflictului din Donbas (estul Ucrainei) - unde armata guvernamentală ucraineană luptă cu rebeli separatişti proruşi - cu „un singur apel telefonic făcut la Kiev”, dar în loc de aceasta „preferă să impună sancţiuni împotriva Rusiei”, potrivit publicaţiei ruse Vzgliad (pro-Kremlin).

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Kosaciov a comentat mai întâi o afirmaţie a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, care îndemnase duminică Rusia „să găsească o soluţie eficientă la preocupările legate de dezvoltarea rachetei 9M729”, ce vine în contradicţie cu prevederile Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), subliniind că UE regretă decizia Rusiei de a suspenda îndeplinirea obligaţiilor care îi revin în temeiul acestui pact de securitate.

„Nici nu ştiu dacă este necesar să reamintesc Bruxellesului că SUA s-au retras unilateral din acest acord în luna februarie, iar preşedintele rus Vladimir Putin a semnat legea privind suspendarea Tratatului INF abia în iulie? Ceva îmi sugerează că ei ştiu toate acestea ... UE îmbrăţişează aceeaşi tactică şi în problema ucraineană: e mai comod să impui sancţiuni împotriva Rusiei decât să pui capăt conflictului din Donbas cu un singur apel telefonic făcut la Kiev pentru a îndemna conducerea ucraineană la dialog cu cealaltă parte beligerantă”, susţine senatorul rus în mesajul său pe Facebook, scrie Agerpres.

Noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o convorbire telefonică joi cu liderul rus Vladimir Putin, prima de la învestirea sa în funcţie în luna mai, ocazie cu care a fost abordată situaţia din Donbas şi schimbul de prizonieri.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că acordă sprijin militar rebelilor separatişti din regiunile Lugansk şi Doneţk (Donbas), dar Moscova neagă constant aceste acuzaţii, în pofida multiplelor dovezi prezentate de partea ucraineană. De fapt, partea ucraineană susţine că, dacă acest ajutor ar înceta, conflictul ar putea fi rezolvat rapid.

UE este implicată în discuţiile de pace în Ucraina prin participarea Franţei şi a Germaniei în aşa-numitul format de negocieri 'Normandia', alături de Ucraina şi Rusia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: