image
Sursa foto: jurnal.md

Experți media, despre reacția lui Candu la Marșul Solidarității: Este o încercare de a intimida societatea civilă și presa

Andrian Candu și-a permis declarații iresponsabile, care intimidează presa și societatea civilă. Astfel au reacționat reprezentanții ONG-urilor de media și jurnaliștii la afirmațiile președintelui Parlamentului lansate pe 3 mai, de Ziua Libertății Presei, în urma unui marș de protest. Potrivit lui Candu, unii dintre cei, care au ieșit la manifestație, doar cheltuie bani primiți din străinătate și nimic mai mult.

"Nu fac altceva decât scriu proiecte. Obțin finanțare din exterior și trebuie să consume acei bani", a spus Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Jurnaliștii consideră că prin asemenea declarații, președintele Parlamentului discreditează presa independentă, care nu convine actualei puteri.

"Cele câteva instituții de presă care, vorba lui Andrian Candu, scriu proiecte și obțin finanțare din exterior, îi stau ca un os în gât acestei guvernări, pentru că este tot ce a mai rămas liber în această țară. Au fost încercări anul trecut de a institui o pârghie de a controla banii care vin din ong-uri, dar deocamdată nu le-a reușit. Cu siguranță vor mai face astfel de încercări...Este o încercare a dânsului de a face cumva să le comunice cetățenilor că, uite, aceștia trăiesc din granturi", a spus Vitalie Călugăreanu, jurnalist.

"Criticile aduse de președintele Parlamentului sunt total neîntemeiate. Da, organizațiile neguvernamentale lucrează în bază de proiecte și tocmai asta, granturile din afară oferă o libertate. Libertatea de a lucra onest și corect. Este o declarație iresponsabilă și o încercare de a intimida și societatea civilă și presa. Andrian Candu este plătit din bani publici și el este responsabil în fața tuturor cetățenilor. Cu atât mai mult a celor care înaintează anumite cerințe", susține Cornelia Cozonac, director Centrul de Investigații Jurnalistice.

"În situația în care statul Republica Moldova nu încurajează dezvoltarea presei independente, este și normal ca jurnaliștii să găsească alte oportunități pentru a-și face meseria de jurnalist, a scrie despre corupție, despre delapidări de fonduri, despre încălcarea statului de drept...Este mai curând o încercare a președintelui Parlamentului de a transmite anumite semnale care să fie preluate de presa controlată de guvernare în acest moment, pentru a-i discredita pe cei care în ziua de 3 mai, așa cum se întâmplă în toată lumea au ieșit pentru anumite manifestări în sprijinul libertății de exprimare", a declarat Petru Macovei, director executiv Asociația Presei Independente.

Reprezentanții Parlamentului nu au comentat, deocamdată, declarațiile făcute de experții media. În data de 3 mai, de Ziua Libertății Presei, mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai unor organizații de media au participat la un Marș al Solidarității, cerând respectarea drepturilor jurnaliștilor, a libertății mass-media și transparență din partea instituțiilor statului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: