image
Sursa foto: CNN

Iranul nu va declanşa un război, dar va răspunde la intimidări, susţine preşedintele Ebrahim Raisi

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a afirmat vineri că ţara sa nu va declanşa un război, dar va ''răspunde cu putere'' oricui ar încerca să o intimideze, informează Reuters și Agerpres.

Şeful statului iranian a făcut acest comentariu după speculaţiile apărute în legătură cu modul în care Washingtonul ar putea reacţiona după ce trei soldaţi americani au fost ucişi într-o lovitură asupra bazei lor din Iordania, autorul fiind o grupare susţinută de Iran.

Potrivit CBS News, care citează oficialităţi americane, SUA au aprobat planuri pe mai multe zile pentru lovituri aeriene asupra unor ţinte din Irak şi Siria, inclusiv asupra unor obiective iraniene din aceste două ţări.

''Noi nu vom porni un război, dar oricine doreşte să ne intimideze va primi un răspuns solid'', a spus Raisi într-o intervenţie televizată.

''Înainte, când ei (americanii) au dorit să vorbească cu noi, au spus că opţiunea militară este pe masă. Acum ei afirmă că nu au nicio intenţie de a avea un conflict cu Iranul'', a adăugat el.

''Puterea militară a Republicii Islamice în regiune nu este şi nu a fost niciodată o ameninţare pentru vreo ţară. Mai degrabă, ea garantează securitatea pe care ţările din regiune se pot baza'', a subliniat preşedintele Iranului.

SUA au estimat că drona care a ucis sâmbătă trei dintre soldaţii americani şi a rănit alte peste 40 de persoane, în Iordania, fusese fabricată de Iran, au declarat patru oficialităţi americane pentru Reuters.

Consilieri iranieni ajută grupări înarmate atât în Irak, unde SUA are circa 2.500 de militari, cât şi în Siria, unde se află 900 de soldaţi americani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: