image
Sursa foto: Profimedia

Violență împotriva femeilor: 9 indivizi și 3 entități din șase țări, sancționați de UE

Uniunea Europeană (UE) a adoptat sancţiuni împotriva a trei entităţi şi nouă indivizi responsabili de violenţe sexuale şi de încălcări ale drepturilor femeilor în şase ţări (Afganistan, Rusia, Sudanul de Sud, Myanmar, Iran şi Siria), informează Agerpres, citând AFP.

Anunţul privind instituirea acestor sancţiuni - o premieră în cadrul UE la adresa autorilor de violenţe sexuale - intervine cu o zi înainte de Ziua internaţională a drepturilor femeii.

„Prin impunerea acestor sancţiuni, trimitem un mesaj clar celor vinovaţi, că crimele lor nu vor rămâne nepedepsite", a declarat ministrul olandez al afacerilor externe Wopke Hoekstra.

Lista urmează să fie publicată marţi în Jurnalul Oficial.

Potrivit unui document obţinut de AFP, printre persoanele sancţionate se numără doi responsabili talibani: ministrul pentru învăţământ superior Neda Mohammad Nadeem, "responsabil de încălcarea generalizată a drepturilor femeilor la educaţie", şi ministrul pentru promovarea virtuţii şi prevenirii viciului, Mohammad Khalid Hanafi.

Doi responsabili ai poliţiei din Moscova se află de asemenea pe această listă, fiind consideraţi vinovaţi de arestări arbitrare şi de torturi, precum şi doi înalţi responsabili militari ruşi, pentru violenţe sexuale şi violuri comise în Ucraina în martie şi aprilie 2022.

Doi responsabili ai miliţiilor proguvernamentale din Sudanul de Sud sunt de asemenea sancţionaţi, pentru "uz sistematic de violenţe sexuale ca tactică de război".

Ministrul-adjunct de interne din Myanmar, Toe Ui, este vizat la rândul său de sancţiuni, pentru rolul pe care l-a avut în trecut în calitate de înalt responsabil al administraţiei centrelor de detenţie din această ţară, centre unde au fost comise "în mod sistematic violenţe sexuale".

Cele trei entităţi sancţionate sunt: închisoarea pentru femei din Qarchak (Iran), garda republicană siriană şi Biroul militar (OCMSA) ce supervizează centrele de detenţie şi interogatoriile în Myanmar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: