image
Sursa foto: jurnal.md

Liviu Vovc: Statul pierde anual milioane de lei din cauza tăierii ilegale a pădurilor

Anual, statul pierde milioane de lei din cauza tăierii ilegale a pădurilor și vinderii lemnului fără o evidență contabilă. Declarația a fost făcută de deputatului Blocului ACUM Liviu Vovc, care a efectuat controale la fața locului. Drept exemplu a fost adus Ocolul Silvic din Buțeni, raionul Hâncești.

„În Republica Moldova expresia „se fură ca-n codru” deja este un adevăr cât se poate de dur. În ultimii ani în pădurile din întreaga țară au avut loc tăieri ilicite în proporții deosebit de mari și ca urmare a acestui fapt statul a fost prejudiciat de sume impunătoare de bani. În același timp, aceste crime au afectat grav echilibrul ecologic al țării. Au fost depistați 351 de arbori tăiați ilicit, de diferite specii, au fost sustrase ilegal un volum de 382 de metri cubi de masă lemnoasă. Pe lângă acest lucru, au mai fost depistate neajunsuri de produs lemnos de 67 de mii de lei și un surplus nejustificat de 15 mii de lei. În total, doar într-un canton au fost depistate ilegalități de aproximativ jumătate de milion de lei. Aici este vorba doar de un pădurar, doar de un canton. În Ocolul Silvic Buțeni sunt șapte cantoane, iar dacă să ne referim la nivel de Moldsilva sunt peste o mie de cantoane”, a precizat deputatul Liviu Vovc, înh cadrul unei conferințe de presă.

Situația este gravă nu doar în raionul Hâncești, afirmă deputatul.

„În același timp, în satul Costești am descoperit o zonă unde era depozitată masă lemnoasă de proveniență suspectă. Inspectoratul de Poliție din Ialoveni a inițiat o anchetă și împreună cu Inspectoratul Fiscal anchetează acest lucru pentru a vedea de unde a apărut această masă lemnoasă și cine sunt persoanele implicate”, a mai spus Vovc.

Dezmățul din păduri a fost trecut cu vederea de instituțiile abilitate sau nu se vrea stoparea tăierilor ilicite, crede Vovc. Astfel, pe parcursul lunii august, la cantoanele din mai multe raioane, vor fi efectuate 17 inspecții.

„Întrebarea mea este, ce au făcut până acum instituțiile statului menite să nu admită aceste scheme. Mă refer în primul rând la Agenția Moldsilva, în fruntea căruia ex-directorul Ion Haralampov, mă refer la Inspectoratul de protecție a mediului, în fruntea căruia se află Gheorghe Manjeru. Ce au făcut aceste două instituții pentru a nu admite tăierile ilicite din pădurile Republicii Moldova”, afirmă parlamentarul.

Principalii actori în combaterea schemelor ilicite ar putea fi chiar pădurarii.

„Vin să încurajez încă o dat pădurarii, să se umple de curaj, să depună denunțuri pentru ca beneficiarii acestor scheme și cei care le administrează să fie trași la răspundere”, a adăugat Liviu Vovc.

Instituțiile vizate nu au comentat, deocamdată, declarațiile deputatului. Anterior, Liviu Vovc a propus modificări la Codul Silvic astfel încât amenda pentru tăierea ilegală a unui arbore să crească de 28 de ori.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: