image
Sursa foto: IPN

„În cătușele Siberiei”: Muzeul Național de Istorie găzduiește o expoziție de fotografii cu copii basarabeni deportați

Fotografii cu copii basarabeni făcute la locul deportărilor din 1941, 1949 și 1951, dar și documente care datează din acea perioadă, au fost adunate din diferite localități ale Republicii Moldova și afișate la Muzeul Național de Istorie, în cadrul unei expoziții intitulate „În cătușele Siberiei”.

Imaginile reflectă memoriile, impresiile și trăirile supraviețuitorilor, care alături de părinții și buneii lor, au cunoscut calvarul deportărilor după ce au fost ridicați împreună cu familiile lor și duși în Siberia, transmite IPN.

Fotografiile și documentele colectate dezvăluie condițiile de viață, de trai, de școlarizare și de muncă din coloniile siberiene. Elena Postică și Ludmila Cojocaru sunt autoarele expoziției. Victor Ţoi este designerul.

Ludmila Cojocaru a menționat la inaugurare că circa 12 mii de copii au fost deportați în cel de-al doilea val de deportări, cifră care reprezintă circa 1/3 din oamenii care au fost ridicați în iunie 1949. Potrivit Ludmilei Cojocaru, circa 20 de mii de copii au fost ridicați de acasă în cadrul celor trei valuri de deportări și duși departe. Foarte puțini dintre ei au rezistat.

„Sunt încă atâtea lucruri în arhivă de săpat. Republica Moldova încă nu a dat restanța la capitolul „Istoria – perioada ocupației regimului totalitar comunist”, a spus Ludmila Cojocaru.

Expoziția este deschisă publicului până pe 30 septembrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: