image
Sursa foto: jurnal.md

Dezmembrarea regimului Plahotniuc a început; Ce face România?

Oligarhul Vlad Plahotniuc încearcă cu orice preţ să împiedice dezoligarhizarea şi să forţeze alegeri anticipate după acelaşi sistem uninominal mixt care îl avantajează. România trebuie să recunoască guvernul Maia Sandu! Măcar în al 12-lea ceas Bucureştiul trebuie să-l lase din braţe pe Plahotniuc. Şi nu pare dispus s-o facă.

Blocul ACUM a făcut cel mai greu compromis posibil pentru a scoate ţara din actualul blocaj – înţelegerea temporară cu PSRM. Nu aş fi crezut că socialiştii vor pune umărul la asta, dar iată că se întâmplă. Ca urmare, Plahotniuc este disperat şi pregătit să arunce în luptă toate instituţiile controlate pentru a opri ce se întâmplă acum în Parlament, scrie deputatul român PNL Matei Dobrovie.

Curtea Constituţională a comis un abuz extrem. În contextul în care blocul ACUM, dar şi PSRM, au refuzat să facă o coaliţie de guvernare cu PDM, acesta a ordonat Curţii să emită ieri seară o decizie de dizolvare a Parlamentului în 7 iunie 2019 şi să declare azi neconstituţională alegerea preşedintelui Parlamentului. E o încălcare flagrantă a Constituţiei Republicii Moldova, care precizează foarte clar că termenul de dizolvare a parlamentului este de 3 luni de la validarea alegerilor parlamentare în cazul în care nu se formează o coaliţie de guvernare. Alegerile au fost validate pe 9 martie, deci termenul de expirare este 9 iunie, nu 7 iunie!

De ce continuă România să-l susţină pe Plahotniuc cu orice preţ şi să vorbească despre stabilitate şi parcursul european? Cine îşi asumă răspunderea pentru politica dezastruoasă a Bucureştiului faţă de R.Moldova? Nimeni! După dispariţia lui Dragnea din peisajul politic românesc, se pare că i-a venit rândul şi amicului lui de peste Prut, Vlad Plahotniuc, dar Bucureştiul nu pare dispus să accepte asta. Asta în ciuda faptului că în aceste zile se schimbă paradigma în R. Moldova.

Ştiu că majoritatea românilor trăiesc cu impresia că pro-ruşii sunt cel mai mare rău în R. Moldova, însă un fals pro-european, oligarh corupt şi şantajist notoriu, Vladimir Plahotniuc, este de fapt cel care a capturat statul şi cetăţenii în ultimii ani. Nu se poate vorbi despre vreun viitor al Republicii Moldova până când acest dictator nu este înlăturat. Solicit public Guvernului PSD-ALDE şi Preşedinţiei României să colaboreze îndeaproape cu noul guvern al Maiei Sandu.

Soluţia a venit în mod neaşteptat, printr-o alianţă circumstanţială în Parlament între blocul pro-european ACUM şi partidul pro-rus condus de Igor Dodon. Plahotniuc abuzează de toate pârghiile, în special de judecătorii controlaţi ai Curţii Constituţionale, care publică decizii ridicole, scrise la comandă. CC a reinterpretat Constituţia, a negat legitimitatea guvernului, l-a demis pe preşedinte şi a aprobat rapid alegeri anticipate. Practic statul de drept a fost făcut ferfeniţă, o lovitură grea pentru democraţie.

Totuşi, Uniunea Europeană tocmai a recunoscut oficial guvernul condus de Maia Sandu, înţelegând că deciziile Curţii Constituţionale nu pot fi considerate legitime. Este o decizie curajoasă faţă de abordarea uzuală a UE de rezervă în astfel de cazuri, care întăreşte şansele guvernului nou ales să rămână în funcţie. Ştiu că este greu de digerat pentru noi această înţelegere cu pro-ruşii, însă pare să fie unica şansă pentru a deschide o fereastră de oportunitate în R. Moldova, prin dezoligarhizare.

România l-a susţinut prea mult timp pe Plahotniuc, făcând un mare deserviciu cetăţenilor Republicii Moldova, care au suferit mult de pe urma corupţiei şi sărăciei perpetuate de acest regim. Trebuie măcar acum, în ceasul al 12-lea, să ne facem datoria, să susţinem democraţia peste Prut şi să ne implicăm activ în stabilizarea direcţiei pro-europene a Republicii Moldova. Blocul ACUM este puternic şi a declarat în nenumărate rânduri dorinţa de a avea un parteneriat apropiat cu România. Solicit public Guvernului PSD-ALDE şi Preşedinţiei României să colaboreze îndeaproape cu noul guvern al Maiei Sandu. Un prim pas ar trebui să fie o declaraţie de recunoaştere a guvernului ACUM de către ţara noastră, cel puţin la fel de curajoasă precum cea a Uniunii Europene.

Matei Dobrovie

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: