image
Sursa foto: privesc.eu

Blocul ACUM Platforma DA și PAS nu participă la referendumul inițiat de PD: „Nu vom fi complici la irosirea banului public”

La baza inițiativei de desfășurare în ziua alegerilor parlamentare a referendumului consultativ privind reducerea numărului de deputaţi, de la 101 la 61, şi posibilitatea ca cetăţenii să poată retrage mandatul deputatului, stau doar interesele de ordin partinic și electoral ale actualului regim, care a avut posibilitatea și pârghiile legislative necesare de micșorare a numărului de deputați până acum și nu a făcut-o. Este declarația Blocului ACUM Platforma DA și PAS, care a anunțat că „nu dorește să participe la acțiuni ilegale și nici să fie complice la irosirea banului public pentru un referendum ce a fost declanșat contrar cadrului legal în vigoare”.

„Un popor neinformat este un popor ușor de manipulat. Noi, cei din Blocul ACUM - Platforma DA și PAS, nu ne dorim acest lucru! Așa cum am demonstrat în repetate rânduri, ne asumăm un alt model de a face politică. Unul transparent, integrator, participativ. Iar ca acest deziderat să se poată materializa, cetățenii trebuie să fie informați și implicați”, a declarat liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, la conferința de presă în cadrul căreia a fost citită declarația Blocului ACUM Platforma DA și PAS pe care o publicăm integral mai jos:

DECLARAȚIE

Potrivit prevederilor art.156 alin.(2) Cod electoral, în vigoare până la data de 30 decembrie 2018, referendumul republican nu poate avea loc cu 60 de zile înainte şi cu 60 de zile după ziua desfăşurării alegerilor parlamentare, prezidențiale şi locale generale, precum şi în ziua altui referendum republican.

Începând cu data de 30 decembrie 2018, norma dată a fost modificată, cu de la sine putere, de o majoritate parlamentară controlată de regimul mafiotic al lui Plahotniuc, cu promulgarea ulterioară a vasalului acestuia, Dodon. Astfel, aceștia au stabilit, contrar literei și spiritului legii, că referendumul republican poate avea loc în aceeași zi în care se desfăşoară alegeri parlamentare, prezidențiale şi locale generale.

În această privință, începând cu data de 30 decembrie 2018, subiecții care sunt în drept să inițieze referendumul republican, enumerați la art.155 Cod electoral, erau în drept să stabilească ziua referendumului republican în ziua alegerilor parlamentare.

Contrar acestui fapt, stabilirea datei referendumului s-a produs prin Hotărârea Parlamentului nr. 332 din 30.11.2018, publicată în Monitorul Oficial nr.448-460/756 din 07.12.2018. La data adoptării acestei hotărâri legea nu prevedea posibilitatea organizării unui referendum în ziua alegerilor, împrejurări în care această hotărâre contravine legii și urmează să fie recunoscută nulă!

În mod similar și rezultatele acestui referendum vor fi recunoscute nule, dat fiind că actul de declanșare a referendumului este nul.

Având în vedere aceste aspecte, vă informăm că:

Blocul ACUM - Platforma DA și PAS nu dorește să participe la acțiuni ilegale și nici să fie complice la irosirea banului public pentru un referendum ce a fost declanșat contrar cadrului legal în vigoare.

Blocul ACUM - Platforma DA și PAS susține dezideratele confirmate de peste 405 mii de cetățeni, care, prin semnătură proprie, încă în 2015, și-au exprimat deja voința de a modifica Constituția Republicii Moldova prin intermediul unui Referendum Republican Constituțional, cu efecte imediate și obligatorii, care a fost interzis în mod arbitrar de către Comisia Electorală Centrală și justiția controlate de Plahotniuc.

Atestăm că la baza inițiativei de desfășurare în ziua alegerilor parlamentare a acestui referendum consultativ, fără valoare imperativă pentru Parlament, stau doar interesele de ordin partinic și electoral ale actualului regim, care a avut posibilitatea și pârghiile legislative necesare de micșorare a numărului de deputați.

Blocul ACUM - Platforma DA și PAS subliniază faptul că inițiativa actualului regim privind revocarea mandatului de deputat este o acțiune populistă, manipulatorie, care contravine Constituției țării, este o inițiativă anti-democratică și anti-europeană.

Blocul ACUM - Platforma DA și PAS va aplica mecanismele și metodele legale, constituționale, euroconforme, precum și recomandările Comisiei de la Veneția în materie de responsabilizare a fiecărui deputat care a acces în Parlament, pentru a exclude traseismul politic și pentru a-l determina pe acesta să muncească în interesul alegătorului și a poporului.

Platforma DA și PAS, componente ale Blocului electoral ACUM, au susținut în permanență inițiativa civică de valorificare a celei mai democratice modalități de modificare a Constituției – Referendumul Constituțional, cu rezultate obligatorii pentru toate instituțiile, inclusiv Parlament și Curtea Constituțională.

Blocul ACUM - Platforma DA și PAS respinge cu fermitate propaganda, inclusiv acest instrument de manipulare instituționalizată pus în aplicare de actualul regim oligarhic și mafiot.

Blocul ACUM - Platforma DA și PAS va face tot ce este posibil pentru ca cetățenii Republicii Moldova să fie informați și implicați, așa încât procesul de democratizare a țării, proces care va începe în 24 februarie 2019, să fie ireversibil.

Blocul ACUM - Platforma DA și PAS atrage atenția opiniei publice naționale, observatorilor internaționali și tuturor partenerilor externi de dezvoltare ai Republicii Moldova că astfel de modele instituționalizate de manipulare sunt folosite cu o lejeritate periculoasă. Un alt exemplu relevant în acest sens fiind așa-zisa tentativă a președintelui Dodon de inițiere a referendumului consultativ pentru anularea Legii Miliardului furat.

Blocul ACUM - Platforma DA și PAS se poziționează cu fermitate și nenegociabil împotriva oricărei inițiative politice care încălcă normele, etica și setul de valori care stau la baza democrațiilor europene consolidate.

Mesajul nostru pentru cetățenii Republicii Moldova este simplu, sincer și angajat de asumarea cu care noi am decis să luptăm împotriva regimului Plahotniuc - Dodon.

Îndemnăm toți cetățenii Republicii Moldova să susțină candidații Blocului ACUM din toate circumscripțiile uninominale în procesul de colectare a semnăturilor.

Dragi prieteni, la 24 februarie avem șansa reală a punerii țării pe făgașul normalității, democrației și prosperității, prin alegeri!

Ieșiți masiv la vot! Votați ADEVĂRUL vostru, nu MINCIUNA lor!

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: