image
Sursa foto: jurnal.md

Judecătorul Sternioală, suspendat din funcție, dar nu poate fi reținut; CSM nu și-a dat acordul

Oleg Sternioală a fost suspendat din funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a admis, parțial, sesizarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, care a cerut eliberarea acordului la reținere, aducere silită, percheziție și arestare a lui Sternioală.

În cadrul ședinței de astăzi, CSM a acceptat doar parțial cererea fostului procuror general interimar - aducere silită și percheziții. Pentru reținerea și arestarea magistratului CSM nu și-a dat acordul.

Sternioală este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, după ce verificările au arătat că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

Sternioală a fost reținut pe 4 noiembrie, pe un termen de 72 de ore, în urma perchezițiilor la domiciliul și locul de muncă al magistratului, iar ulterior Judecătoria Chișinău a respins demersul procurorilor Anticorupție privind plasarea magistratului în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

După eliberarea din arest preventiv, Oleg Sternioală a acționat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii pentru acordul de reținere, percheziție și arestare a sa, invocând că ședință CSM a fost convocată illegal. Magistratul declara că ședința ar fi fost organizată de foști membri ai CSM, demiși la 27 septembrie 2019, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor.

Iar pe 13 noiembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca hotărârea CSM, prin care a fost permisă cercetarea penală, percheziționarea, reținerea și arestarea judecătorului Oleg Sternioală de la Curtea Supremă de Justiție, în baza unei solicitări a procurorului general interimar, să fie suspendată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: