image
Sursa foto: CNN

Primele imagini cu băieții din Thailanda, după ce au fost salvați // FOTO, VIDEO

Autoritățile din Thailanda au dat publicității poze și imagini video nemaivăzute până acum cu copiii care au stat captivi în peștera din nordul țării timp de 17 zile.

În poze se vede cum copiii, care poartă măști chirurgicale, își salută părinții de pe patul de spital, scrie Digi24. Aceștia nu sunt lăsați deocamdată să intre în salonul unde sunt ținuți cei mici și i-au văzut prin geamurile de protecție.

Medicii sunt încă îngrijorați de starea de sănătate a băieților cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani.

Totodată, autoritățile thailandeze au oferit presei și imagini video din timpul salvării copiilor. În acestea se poate vedea cum cei mici sunt transportați pe targă spre siguranță. Sunt înveliți în folii protectoare și li se administrează oxigen.

În imagini se poate vedea și zona de campare, din camera 3 a peșterii, unde personalul medical așteaptă scoaterea copiilor din peșteră.

Surse din echipa de salvatori au declarat pentru BBC că cei mici au fost sedați înainte de a fi scoși din peșteră. Asta pentru a preveni eventuale atacuri de panică pe care copiii le-ar fi putut avea în spațiile inundate complet și foarte înguste.

Apoi au fost legați cu ajutorul unor corzi de câte doi scafandri, până au trecut de pasajele inundate ale peșterii. Odată ajunși la pasaje uscate au fost legați de tărgi și cărați pur și simplu pe sus de salvatori.

Tanawat Viboonrungruang, tatăl celui mai mic dintre copii, în vârstă de 11 ani, a vorbit cu CNN după vizita de la spital. A mărturisit că a simțit o enormă ușurare când a văzut că băiatul lui este „încă sănătos”. A spus că ar fi vrut să-l îmbrățișeze pe cel mic.

„Am început să plâng, toată lumea a început să plângă. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la salvarea fiului meu. I-au dat șansa la o viață nouă, este ca o a doua naștere”, a spus bărbatul.

Tongchai Lertvirairatanapong, inspector în Ministerul Sănătății din Thailanda, a susținut o conferință de presă miercuri dimineață, în cadrul căreia a spus că băieții sunt „în stare bună”. Chiar și așa au pierdut câte două kilograme în greutate în cele 17 zile pe care le-au petrecut în peșteră.

Lertvirairatanapong l-a creditat pe antrenorul băiatului, Ekkapol Ake Chantawong, un fost călugăr budist în vârstă de 25 de ani pentru starea bună în care se află băieții.

„Trebuie să îl laud pe antrenor, care a avut grijă de fotbaliști foarte bine”, a spus acesta.

Cei 12 copii și antrenorul lor nu au mâncat nimic timp de nouă zile înainte de salvare. Au băut însă apa care se scurgea pe pereții peșterii, fapt care le-a salvat viața. Și meditația a jucat un rol esențial. Toți erau calmi atunci când au fost găsiți de salvatori.

„Unii dintre ei au infecții la mușchi, suferă de răceli sau au făcut gripă; unii au fost evaluați de psihologi care îi ajută să depășească stresul”, a dezvăluit Lertvirairatanapong despre stare lor de sănătate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: