image
Sursa foto: privesc.eu

Minut de reculegere în Parlament în memoria celor deportați; Țâcu, către Greceanâi: Ați fost victimă; Reacția speakerului

Deputații blocului ACUM și cei din PSRM au păstrat un minut de reculegere în Parlament în memoria victimelor deportărilor regimului comunist din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941.

Propunerea a venit din partea deputatului fracțiunii Platforma DA, Octavian Țâcu.

„Lăsând la o parte divergențele geopolitice, identitare, culturale, lingvistice, chiar și orgoliile de partid și personale, noi ne-am dat mâna pentru a înlătura cel mai mare rău din RM. Vin cu o declarație din partea fracțiunii Platforma DA care mă încurajează să fac un apel către Parlament. Acum 78 de ani, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, la ora 2.30, din satele Basarabiei au fost sustrași și deportați în regiunile îndepărtate ale URSS 32.423 de oameni. 20 de mii erau locuitori ai teritoriului actual al RM”, a declarat Octavian Țâcu.

Deputatul fracțiunii Platformei DA a menționat că și președintele Parlamentului Zinainda Greceanâi a fost una dintre victimele deportărilor, într-un muzeu din Tomsk fiind consemnat acest lucru.

„Fac un îndemn către cei care sunteți astăzi aici să consemnăm printr-un moment de reculegere această tragedie colectivă a Basarabiei. Vreau să sugerez, dat fiind că este și Maia Sandu aici, să pregătim pentru data de 6 iulie o agendă a Parlamentului și Guvernului. Atunci se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor”, a adăugat Octavian Țâcu.

„Această situație din istorie nu trebuie să se mai repede. Noi politicienii nu trebuie să divizăm societatea în baza la asta. Nu trebuie să uităm, dar nu trebuie să divizăm. Știu ce înseamnă. Eu nu am avut de pătimit, dar au avut de pătimit părinții mei”, a spus Zinaina Greceanâi.

(Vezi discursul lui Octavian Țâcu începând cu 1:08:00)

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: