image
Sursa foto: Jurnal.md

Vitalie Ciobanu, despre oferta PSRM și „a patra cale” a PD: În ambele cazuri e vorba de un paradis al mafiei internaționale

Republica Moldova riscă să devindă un paradis al mafiilor internaționale, care își vor obține cetățenie moldoveană grație legii votate de PD și promulgate de Dodon.

Este opinia publicistului Vitalie Ciobanu, expusă într-un comentariu publicat de Europa Liberă, acolo unde analizează programele electorale ale candidaților pentru alegerile parlamentare din februarie.

În opinia lui Ciobanu, Ilan Șor este un proiect menit să aducă un aliat la dispoziția PD, adică un număr de mandate necesar înjghebării unei alte „majorități absolute”, care să asigure continuitate actualului regim.

„Care e diferența dintre no man’s land­-ul socialiștilor și „a patra cale” sau „statul offshore”, visat de Partidul Democrat? Și într-un caz, și în celălalt este vorba de un paradis al mafiilor internaționale, care își vor obține cetățenie moldoveană grație legii votate de PD și promulgate de Dodon. „Să fim pragmatici”, spune Zinaida Greceanîi. „După alegeri vom reveni la o relație pragmatică cu Uniunea Europeană”, îi răspunde ca un ecou Andrian Candu, președintele Parlamentului, fruntaș PD. Oare cât „pragmatism” mai pot suporta moldovenii?”, scrie Vitalie Ciobanu în articolul său.

Vitalie Ciobanu s-a referit și la participarea în cadrul alegerilor a lui Ilan Șor, primarul penal de la Orhei.

„Ilan Șor, a cărui activitate politică este stimulată mai ales pe linia obstrucționării opoziției proeuropene, a Blocului ACUM, este un proiect menit să aducă un aliat la dispoziția Partidului Democrat, adică un număr de mandate necesar înjghebării unei alte „majorități absolute”, care să asigure continuitate actualului regim”, a menționat analistul politic.

„Condamnat în primă instanță la 7,6 ani de închisoare pentru implicare în furtul bancar, Shor a obținut surprinzător (totuși!) certificatul de integritate, care îi va permite să candideze în alegeri cu partidul său. O „integritate”, așadar, garantată de o structură de stat abilitată cu verificarea cazierelor și declarațiilor de venit ale pretendenților la funcții publice. Cum au observat și alți comentatori, „albindu-l” pe Shor, Agenția Națională de Integritate și-a atins ultimul stadiu al descalificării, falimentul final. Copiate după rețete occidentale, instituțiile de drept din Republica Moldova au fost injectate cu mentalitate locală și omorâte în fașă”, a mai spus Vitalie Ciobanu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: