image
Sursa foto: poză simbol

Accidentele minore, soluţionate amiabil şi în RM; Care e procedura de constatare amiabilă și de când intră în vigoare

Accidentele rutiere soldate doar cu daune materiale nesemnificative vor fi documentate printr-o procedură simplificată de constatare amiabilă.

Parlamentul a aprobat modificări ale legislației în acest sens, în lectură finală.

Potrivit proiectului, constatarea amiabilă a accidentului de autovehicul este o procedură simplificată și benevolă de documentare a accidentului, soldat doar cu daune materiale nesemnificative.

Aceasta se va efectua prin completarea și semnarea de către conducătorii de autovehicule implicați în accident a formularului „Constatare amiabilă de accident”, stabilit de Comisia Națională a Pieței Financiare.

Asiguratul va trebui să înștiințeze imediat despre producerea accidentului și intenția de a recurge la această procedură asigurătorul care a emis polița de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Carte Verde”. De asemenea, va documenta circumstanțele producerii accidentului rutier prin completarea și semnarea de către ambii conducători de autovehicule implicați în accident a formularului „Constatare amiabilă de accident”.

Vor nota datele martorilor, vor face fotografii la locul accidentului, inclusiv panorama generală a accidentului, numerele de înmatriculare și părțile avariate ale autovehiculelor, urmele de frânare și de cioburi la fața locului. Ulterior, vor prezenta asigurătorului, în termen de 2 zile lucrătoare de la data producerii accidentului, formularul completat și semnat de către ambii conducători.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul este aplicabilă doar cu condiția exprimării benevole a voinței ambelor părți.

Aceasta se va aplica doar dacă în accident sunt implicate doar două autovehicule, este soldat cu daune materiale nesemnificative, nu sunt vătămări corporale și/sau cu deteriorarea bunurilor, proprietarii dețin polița de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Carte Verde”, există consimțământul ambilor conducători și aceștia au posibilitatea tehnică de a fotografia locul accidentului rutier sau de a înregistra datele martorilor.

Noile prevederi vor intra în vigoare la expirarea a șase luni de la data publicării, iar pentru cazurile de accident de autovehicul cu implicarea autovehiculelor ai căror proprietari sau utilizatori dețin certificatul de asigurare „Carte Verde” - la expirarea a 24 de luni de la data publicării.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: