image
Sursa foto: epochtimes-romania.com/

Deputat de la București: Intrăm pe o traiectorie corectă în relația cu RM, în ciuda guvernului prorus

Ludovic Orban este primul premier al României care a avut curajul să pună condiții sprijinului României pentru Republica Moldova și a cerut Comisiei Europene să condiționeze strict acordarea fondurilor europene Republicii Moldova de îndeplinirea reală a reformelor. Sunt declarațiile deputatului român Matei Dobrovie.

„Poate părea contraintuitiv, dar aceste condiții pun pe primul loc beneficiul cetățenilor Republicii Moldova și nu pe cel al corupților rusofili ce o conduc acum. Guvernul din Moldova, indiferent de culoare, are nevoie neapărat de sprijinul financiar al României și al UE, așa că va fi constrâns să respecte principiile democratice. Până acum sprijinul financiar al României pentru Republica Moldova era necondiționat și era luat ca un dat de Guvernul de la Chișinău. Pentru guvernele pesediste nu a contat nici măcar faptul că s-au încălcat drepturile omului în Republica Moldova, că s-a furat peste noapte un miliard de dolari, că s-a invalidat ilegal mandatul unui primar ales și nici faptul că toată justiția era controlată de un oligarh mafiot, Vladimir Plahotniuc”, a menționat Matei Dobrovie.

În opinia parlamentarului de la București, oferind bani Republicii Moldova, fără a impune condiții, „România a încurajat de fapt aceste practici, iar finanțarea a avut doar efect punctual, fără schimbări structurale pentru populație”.

„În schimb, oligarhii au putut astfel să își mențină puterea și să se îmbogățească și mai mult pe spatele cetățenilor. La Chișinău, declarația lui Ludovic Orban a fost foarte apreciată de societatea civilă de peste Prut, fiind considerată dovada înțelegerii realității politice și sociale din Republica Moldova. Intrăm pe o traiectorie corectă, în ciuda conducerii pro-ruse de la Chișinău, iar pe termen lung asta va ajuta relația România - R. Moldova - Uniunea Europeană”, a mai spus Matei Dobrovie.

Precizăm că prim-ministrul României, Ludovic Orban, a subliniat săptămâna aceasta, în cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, necesitatea implementării de către Uniunea Europeană a unei politici de condiţionalităţi stricte în relaţia cu noul Guvern socialist de la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: