image
Sursa foto: IGSU

Amenzi și muncă în folosul comunității: Nouă moldoveni au fost sancționați, după ce au dat foc la vegetație uscată

Nouă persoane au fost sancționate în ultimele zile, pentru că au dat foc vegetației uscate, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Se constată o descreștere a numărului de persoane sancționate pentru incendierea intenționată a vegetației uscate, potrivit IGSU.

În perioada 11-17 aprilie, Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratele teritoriale de Poliție au întocmit 9 procese-verbale (Bălți - 1, Râșcani - 3, Fălești - 5) în suma de 18.750 de lei și 5 procese-verbale cu aplicarea a 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității (Râșcani - 3, Fălești - 4). În perioada 4-10 aprilie, au fost întocmite 23 de procese-verbale în sumă de 73.000 de lei și 7 procese-verbale cu aplicarea a 280 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

Potrivit IGSU, de la începutul anului, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 1.195 de cazuri de ardere a vegetației uscate care au afectat o suprafață de 2510,03 hectare de teren. Totodată, în perioada 31 ianuarie - 17 aprilie, angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratele de Poliție au întocmit 72 de procese-verbale, dintre care: 51 de procese-verbale în sumă de 252.750 de lei și 21 de procese-verbale cu aplicarea a 840 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

„Angajații IGSU continuă informarea și avertizarea populației în toate regiunile țării la capitolul riscurilor legate cu producerea incendiilor de vegetație și sancționările aplicabile în cazul aprinderii intenționate a deșeurilor menajere și terenurilor cu iarbă uscată. De la începutul anului 2024, specialiștii Inspectoratului au atenționat 51.657 de persoane privind regulile care trebuie respectate pentru evitarea riscului producerii și răspândirii focarelor de ardere a vegetație uscate pe arii extinse”, se spune într-un comunicat emis de IGSU.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență amintește cetățenilor că incendiile de vegetație prezintă un pericol eminent pentru sectorul locativ, mediul înconjurător, viața și sănătatea oamenilor.

Cetățenii sunt îndemnați să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, dar și să evite utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor. Oamenii sunt îndemnați să nu arunce mucuri de țigări, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole. Copiii trebuie să fie monitorizați strict de maturi pentru a nu le permite jocul cu focul și alte surse de aprindere.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: