image
Sursa foto: Profimedia

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în RM pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

Uniunea Europeană pregătește o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a o sprijini să facă față amenințărilor de natură hibridă, a anunțat marți Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Într-un discurs susținut în cadrul Forumului Schuman pentru apărare și securitate, Josep Borrell a vorbit despre importanța parteneriatelor în deviza strategică pentru securitate și apărare a Uniunii Europene, dând exemplul operațiilor și misiunilor militare, dar și misiunilor civile. Șeful diplomației europene a spus că povestea securității și apărării Uniunii Europene a început acum 20 de ani, când blocul comunitar a desfășurat primele operațiuni militare în Balcanii de Vest și apoi în Africa. Oficialul a remarcat că Uniunea Europeană pregătește în prezent o misiune civilă pentru Republica Moldova pentru face față amenințărilor de natură hibridă.

„Dorim, de asemenea, să aplicăm mai sistematic modelul “instruiește și echipează” – nu doar “instruiește” – la misiunile noastre civile. Această abordare a dat deja rezultate bune în Niger și Somalia. În prezent, pregătim o nouă misiune în Republica Moldova, pentru a consolida capacitatea țării de a contracara amenințările hibride”, a spus Borrell.

La reuniunea din februarie a miniștrilor de Externe din Uniunea europeană, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a propus crearea unei misiuni civile pentru Republica Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și a unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei, pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.

Vezi și: UE pregătește o misiune civilă pentru Moldova în această vară; Va ajuta țara să înființeze un sector de securitate eficient

Europarlamentarul Dacian Cioloș: UE este gata să trimită o misiune civilă de securitate în Moldova

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: