image
Sursa foto: libertatea.ro

Preşedintele Greciei dizolvă parlamentul şi convoacă alegeri anticipate

Preşedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a acceptat oficial luni dizolvarea parlamentului ţării şi convocarea de alegeri legislative anticipate, la cererea premierului Alexis Tsipras, transmite AFP.

„Cer dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri naţionale”, a declarat premierul Tsipras, iar președintele Pavlopoulos a dat curs solicitării, conform Constituţiei, notează Agerpres. Mandatul lui Tsipras urma să se încheie în octombrie, dar o campanie prelungită de patru luni ar fi pus în pericol traiectoria liniştită a economiei, a explicat şeful guvernului, fără a menţiona data de 7 iulie pe care o anunţase anterior.

Decizia premierului de devansare a scrutinului legislativ a survenit în urma eşecul partidului său de stânga Syriza în alegerile europene şi în cele locale. Potrivit rezultatelor oficiale, la alegerile pentru Parlamentul European, Syriza a obţinut 23,7% din voturi, în spatele Noii Democraţii (ND, dreapta), care a întrunit 33,1% din sufragii. În turul al doilea al localelor, organizat pe 2 iunie, dreapta a ieşit învingătoare în 12 din cele 13 regiuni şi în cele mai mari două oraşe, Atena şi Salonic, scrie libertatea.ro.

„În 2015, noi am preluat o ţară în pragul falimentului şi am reuşit să o scoatem în mod clar de pe marginea prăpastiei”, a declarat premierul, săptămâna trecută la televiziunea publică. „Dar marea noastră greşeală a fost să nu ne dăm seama de oboseala poporului grec”, a adăugat Tsipras.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: