image
Sursa foto: Jurnal.md

Jurnal Trust Media dezaprobă modul de selectare a măsurătorului audienței din audiovizual // DECLARAȚIE

Comunicat Jurnal Trust Media privind modul de selectare a măsurătorului de audiențe în audiovizualul din Moldova.

Jurnal Trust Media dezaprobă modul de selectare a măsurătorului audienței din audiovizualul moldovenesc. Menționăm că toată farsa a început odată cu selectarea membrilor Comisiei de licitație, care a inclus în componența sa reprezentanții celor două case de vânzări, pe care le-am deconspirat ca fiind părtașe la actul de monopolizare a pieței publicitare și de partajare a acestei piețe între resursele media aservite unor partide și persoane care au acaparat puterea în țara noastră, dar și a exponenților acestor resurse media, fără ca posturile libere și independente să aibă posibilitatea de a participa în cadrul acestei structuri.

Accentuăm că asupra acestor înțelegeri de cartel și asupra acestei monopolizări am depus o plângere la Consiliul Concurenței care, de peste un an de zile, mimează examinarea ei și refuză să se implice pentru a stopa acțiunile ilegale sesizate.

Revenind la Comisia menționată, având în vedere componența improprie a acesteia, a fost obținut rezultatul previzibil de noi, când așa-zisul concurs de selectare a măsurătorului a purtat un caracter mimat, fiind menținută în vigoare hegemonia actualului măsurător. Este și mai regretabilă această situație când însuși Consiliul Coordonator al Audiovizualului induce intenționat în eroare opinia publică, anunțând victorios că noul măsurător este AGB Nieslen, doar că se tăinuiește informația că sub acest brand se ascunde o companie locală, cu un capital social de doar 5400 de lei, a cărui fondator provine din zona offshore și care are un capital social de doar 45 de lei!

Mai mult, concursul de selectare a măsurătorului a dat dovadă de similitudini evidente cu concursul de privatizare a Aeroportului și de alte astfel de „concursuri”, fiind selectate intenționat perioade de timp în care realii participanți și potențiali măsurători se aflau în vacanța de Crăciun, cu acordarea unui interval de timp insuficient pentru formularea unei oferte competitive, cu formularea de cerințe dubioase și neclare, pentru a putea, eventual, discalifica acele oferte din motivul necorespunderii lor cerințelor.

Totodată, crearea condițiilor de participare la acel concurs s-a efectuat fără atragerea unui specialist în domeniu, fiind inserate în caietul de sarcini niște condiții irealizabile în perioada impusă, decât dacă aceste condiții deja sunt executate, fiind evident că doar compania „câștigătoare” întrunea aceste cerințe.

Atestăm că vicierea procedurii de selectare a măsurătorului, precum și calitatea acestui măsurător, lasă loc de interpretări asupra rezultatelor măsurărilor care vor fi realizate, în condițiile în care dubii serioase au existat și anterior.

Pentru aceste motive, vedem necesar de a solicita Consiliului Audiovizualului realizarea unui concurs efectiv, transparent și corect, pentru a selecta un măsurător real, ai cărui fondatori să fie identificați și nu care se ascund în zone offshore, iar la aceste activități urmează să participe și posturile care nu au afiliere cu membrii actuali ai Comisiei, cu redactarea Caietului de sarcini de către un specialist în domeniu, acordând timp suficient tutor doritorilor de a se înscrie la acest nou concurs.

Val Butnaru, Director general

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: