image
Sursa foto: bizlaw.md

Alți șase judecători, notificați că începe evaluarea externă a integrității lor financiare și etice

Șase judecători din instanțe judecătorești de diferit nivel, candidați la funcția de membru în Colegiul Disciplinar al judecătorilor au fost notificați de Comisia Vetting că începe evaluarea integrității lor financiare și etice.

Aceștia sunt Lucia Bargin (judecător, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani), Natalia Bondarenco (judecător, Curtea de Apel Cahul), Andrei Cazacicov (judecător, Judecătoria Edineț, sediul Briceni), Lilia Potînga (judecător, Judecătoria Ungheni), Eugeniu Pșenița (judecător, Judecătoria Edineț), Valentina Stratulat (judecător, Judecătoria Ungheni).

Comisia de evaluare a transmis subiecților formularul de Declarație de avere și interese personale pentru 5 ani și formularul de Declarație privind lista persoanelor apropiate din sistemul judiciar, al procuraturii și din serviciul public. Aceste documente urmează a fi completate cu informațiile relevante și prezentate Comisiei în termen de 7 zile din data notificării despre inițierea evaluării. De asemenea, candidații au primit formularul Chestionarului de Etică, care se completează voluntar.

Pentru a ajuta candidații să înțeleagă mai bine cum trebuie completate formularele, Comisia le-a trimis și un exemplu de Declarație pentru 5 ani precompletată, cu date fictive incluse. Astfel, candidații au primit un model clar despre cum arată documentul completat și ce tip de informații ar trebui să furnizeze. Pentru mai multă claritate, Comisia a trimis subiecților și o copie a Regulamentului care descrie organizarea și funcționarea sa și care include procedurile și etapele evaluării.

Candidații în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și în cele două colegii ale CSM, înscriși în concurs după 2 septembrie 2023, sunt evaluați de Comisia Vetting. În evaluarea acestei categorii de subiecți sunt aplicate criteriile de integritae stabilite în Legea 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: