image
Sursa foto: agora.md

A fost eliberată autorizație de demolare a cafenelei Guguță; Platforma DA: Unica soluție civică este să ieșim la protest

Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a Primăriei municipiului Chișinău a eliberat autorizație de demolare a Cafenelei Guguță. Autorizația a fost înregistrată pe 12 octombrie și eliberată pe 16 octombrie.

„Unica soluția civică este să ieșim la protest, dacă cineva a încerca să înceapă demolarea cafenelei”, a declarat vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Potrivit reprezentanților Occupy Guguță, autorizația de demolare nu a fost publicată nicăieri.

demolare cafeneaua Guguțădemolare cafeneaua Guguță

Reprezentanții Platformei DA afirmă că vor ieși la protest dacă cineva va încerca să demareze demolarea cafenelei.

„Andrei Năstase a avut planul, imediat după intrarea în funcția de primar, să verifice legalitatea procedurii arendei terenului de sub cafenea și eliberării certificatului de urbanism pentru construcția de către Plahotniuc a centrului de business. Noi n-am reușit să avem acces la contractul de arendă, dar aveam intenția să inițiem rezilierea acestuia. Evident că, chiar cu riscul litigiului judiciar, Năstase niciodată nu ar fi semnat autorizație privind demolarea cafenelei”, a declarat Alexandru Slusari.

„La moment, în situația când primăria este controlată plenar de Plahotniuc, unica soluție juridică este cea cu care noi am venit încă în iunie. Consiliul municipal poate trece terenul respectiv, care este proprietatea municipală, din domeniul privat în domeniul public. În așa caz acest teren nu poate fi privatizat. Dar construcția unui obiect mare și supraetajat pe un teren public nu este atractiv pentru mafia imobiliară. Totodată, unica soluție civică este să ieșim la protest, dacă cineva a încerca să înceapă demolarea cafenelei”, a adăugat vicepreședintele Platformei DA.

Imobilul în care s-a aflat cafeneaua "Guguţă" are o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi. Întreprinderea de alimentaţie publică a aparţinut în proporţie de 82 la sută Consiliului municipal Chişinău. în 2009, în urma unei succesiuni de tranzacţii dubioase, localul a intrat în posesia firmei "Finpar Invest".

Anterior, Curtea de Apel a decis că „Regata Imobiliare”, succesor în drepturi procedurale a „Finpar Invest” SRL, poate privatiza terenul unde în prezent se află cafeneaua Guguță. Prin aceeași decizie, compania își menține și dreptul de a construi un imobil cu mai multe etaje în locul edificiului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Tranzacția, prin care „Regata Imobiliare” a devenit proprietară, a avut loc în luna iunie 2017, la doar două săptămâni după ce Curtea Supremă de Justiție a trimis la rejudecare dosarul, prin care „Finpar Invest” cerea permisiunea de a construi un hotel în Grădina Publică „Ștefan Cel Mare și Sfânt”. Anul trecut, judecătorii CSJ au casat decizia Curţii de Apel Chişinău, prin care a fost interzisă ridicarea unui hotel cu 13 etaje lângă Parlament şi au trimis dosarul spre rejudecare.

Anterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia fostei Judecătorii a sectorului Centru, care i-a permis firmei să construiască imobilul în locul cafenelei. Astfel, a rămas în vigoare hotărârea Consiliului municipal Chişinău, care a interzis privatizarea terenului. Nemulţumiţi, reprezentanţii companiei ”Finpar Invest” au atacat decizia la Curtea Supremă de Justiţie, iar ședința de judecată este programată pentru 7 noiembrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: