image
Sursa foto: mmtimes.com

Cele mai mari democraţii din Europa cer ELIBERAREA imediată a jurnaliştilor Reuters, condamnaţi la ani grei de închisoare

Marea Britanie a cerut eliberarea imediată a celor doi jurnalişti Reuters condamnaţi luni la şapte ani de închisoare în Myanmar, pentru investigarea în 2017 a violenţelor împotriva etnicilor musulmani Rohingya, spunînd ca verdictul submineaza libertatea presei în ţara respectivă, relatează Reuters. Şi Germania a reacţionat, prin vocea comisarului german pentru drepturile omului care a catalogat condamnarea celor doi jurnalişti Reuters în Myanmar drept "regres sever" pentru libertatea presei în ţara din sud-estul Asiei.

Baerbel Kofler, comisarul pentru drepturile omului al guvernului german, a declarat că a fost consternată să audă vestea şi şi-a exprimat îngrijorarea că această condamnare ar putea intimida alţi jurnalişti. "Cei doi jurnalişti ... nu au făcut decât să susţină căutarea adevărului în Rakhine", a spus ea.

Un judecător din Myanmar i-a găsit luni vinovaţi pe Wa Lone şi pe Kyaw Soe Oo de încălcarea unei legi cu privire la secretele de stat şi i-a condamnat la şapte ani de închisoare.

În urmă cu scurt timp Uniunea Europeană a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a celor doi jurnalişti Reuters.

Verdictul vine pe fondul presiunii crescânde asupra guvernului laureatului Nobel Aung San Suu Kyi în legătură cu o represiune a securităţii declanşată de atacurile insurgenţilor musulmani Rohingya asupra forţelor de securitate în august 2017, transmite Mediafax.

Mai mult de 700.000 de musulmani Rohingya, apatrizi, au fugit de-a lungul graniţei cu Myanmar cu Bangladesh, potrivit agenţiilor ONU.

Marea Britanie cere ca cei doi jurnalişti Reuters condamnaţi în Myanmar să fie eliberaţi imediat

Marea Britanie a cerut eliberarea imediată a celor doi jurnalişti Reuters condamnaţi luni la şapte ani de închisoare în Myanmar, pentru investigarea în 2017 a violenţelor împotriva etnicilor musulmani Rohingya, spunînd ca verdictul submineaza libertatea presei în ţara respectivă, relatează Reuters.

"Aşa cum a spus ambasadorul nostru din Myanmar, care a participat la audiere, suntem extrem de dezamăgiţi de acest verdict şi de condamnare", a spus purtătorul de cuvânt al primului-ministru Theresa May.

"Şi cerem ca jurnaliştii să fie eliberaţi imediat. În orice democraţie, jurnaliştii trebuie să aibă libertatea de a-şi desfăşura activitatea fără frică sau intimidare. Acest verdict a subminat libertatea presei în Myanmar", a adăugat acesta.

Cei doi reporteri, care investigau uciderea etnicilor musulmani Rohingya de către forţele de securitate, au pledat nevinovat.

Apărătorii libertăţii presei, ONU, Uniunea Europeană şi alte ţări, inclusiv Statele Unite, Canada şi Australia, au cerut achitarea jurnaliştilor.

"Astăzi este o zi tristă pentru Myanmar, pentru jurnaliştii Reuters Wa Lone şi Kyaw Soe Oo şi pentru presa de pretutindeni", a declarat redactorul şef al Reuters Stephen J Adler.

"Nu vom aştepta în timp ce Wa Lone şi Kyaw Soe Oo suferă această nedreptate şi vor evalua cum vom proceda în zilele următoare, inclusiv dacă să căutăm ajutor în cadrul unui forum internaţional", a spus acesta.

Reporterii au spus instanţei că doi ofiţeri de poliţie le-au înmânat documentele într-un restaurant din oraşul Yangon, momente în care ceilalţi ofiţeri i-au arestat.

Decizia vine la un an după criza din statul Rakhine când un grup militant Rohingya a atacat mai multe posturi de poliţie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: