image
Sursa foto: privesc.eu

2,5 mil. de lei anual din bugetul de stat pentru întreținerea vilei de la Condrița; Cât a costat reparația rămâne o taină

Cheltuielile pentru întreținerea vilei prezidențiale de la Condrița se ridică anual în medie la 2,5 milioane de lei. Datele Cancelariei de Stat arată că, în 2016, costurile de întreținere pentru casa de vacanță a șefului statului au fost de 2,3 milioane de lei, iar în 2017 acestea au crescut la 2,6 milioane de lei.

Doar în primele șapte luni din acest an, din bugetul de stat au fost alocate peste 1,5 milioane de lei pentru vila prezidențială.

Informațiile se conțin într-un răspuns al Cancelariei de Stat, oferit la solicitarea experților de la Centrul de Politici și Reforme. Sunt păstrate însă în taină costurile lucrărilor de reparație a vilei prezidențiale efectuate în 2017.

întreținere Condrițaîntreținere Condrița

CPR a expediat Președinției Republicii Moldova mai multe solicitări de informații legate de costurile de întreținere și reparație a Reședinței de la Condrița, de care Președintele Igor Dodon beneficiază pe durata mandatului. Autoritățile însă nu au binevoit să ofere răspunsurile la întrebări. Instituția prezidențială și Cancelaria de Stat (care administrează reședința respectivă) au făcut trimiteri una în direcția celeilalte.

Anual, contribuabilii din Republica Moldova achită aproximativ 2,5 milioane lei doar pentru întreținerea casei de vacanță a președintelui. Care a fost suma totală a investițiilor în renovarea întregii structuri rezidențiale, dar mai ales, cine a achitat nota de plată și cu ce scop, rămâne un secret.

Pe 16 octombrie Președinția a repetat refuzul de a comunica informațiile solicitate, invocând mai multe prevederi legislative.

CondrițaCondrița

În opinia experților de la CPR Moldova, lucrările efectuate la Reședința de la Condrița pot fi calificate drept „cadouri” care au scopul de a influența activitatea Președintelui.

„Faptul că pentru efectuarea unor lucrări considerabile de reparație nu s-au cheltuit bani din bugetul public nu este un argument suficient și nu este o comunicare adecvată din partea instituției prezidențiale. Atunci când se ascund sumele cheltuite pentru reședința de la Condrița, se conturează suspiciuni grave de integritate sau chiar corupție”, spun experții.

Vila prezidenţială de la Condriţa a avut parte de o reparație de milioane în 2017, doar la câteva luni după ce Igor Dodon a ocupat fotoliul de președinte.

Oficial, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a organizat un concurs de oferte, alocând 197 de mii de lei pentru reparaţia podelelor casei de odihnă din Condriţa. Neoficial, în vilă au avut loc lucrări de renovare mult mai costisitoare, potrivit unei investigații publicate de Ziarul de Gardă.

Dodon a declarat atunci că nu a folosit bani din bugetul statului pentru renovarea reședinței de la Condrița.

Între timp, președintele dă petreceri de familie și organizează distracţii în toată regula la vila prezidenţială. De exemplu, cu ocazia vizitei deputatului rus Oleg Paholkov, șeful statului şi-a plimbat oaspeţii ruşi cu cvadriciclul prin pădurea de la Condriţa şi i-a dus în beci, acolo unde au băut vin şi au cântat imnul Rusiei. Mai mult, a fost sacrificat şi un porc chiar pe teritoriul vilei prezidenţiale.

În iulie 2017, Dodon a dus jurnaliștii în beciul prezidențial și în curtea vilei, însă a refuzat să arate și interiorul reședinței de la Condrița.

Noutăţile partenerilor

comentarii: