image
Sursa foto: focus.de

Interzicerea magazinelor duty-free în Transnistria: Firma lipsită de licență ar avea un ALT act care-i permite să activeze

Deși Agenția Servicii Publice i-a retras companiei Altai SRL licența pentru activitatea magazinelor duty-free pe data de 16 iulie curent, iar vineri Parlamentul a abrogat prevederi din Codul Vamal cu privire la activitatea magazinelor duty-free în regiunea separatistă, firma Altai SRL, din oraşul Camenca, ar avea un alt act valabil care-i permite activitatea, scrie Mold-Street.

Licența pentru firma Altai SRL a fost retrasă pe 16 iulie de către Agenţia Servicii Publice, în urma a două sesizări din partea Serviciului de Informaţii şi Securitate: din 5 iulie şi din 16 iulie 2019 şi ca urmare a constatării „nerespectării condițiilor de licențiere”, рrеvаzutе în art. 951 alin. 5 din Codul Vamal - „Mărfurile admise spre vînzare în magazinele duty-free pot fi comercializate numai în cantităţi destinate uzului personal. Mărfurile pot fi comercializate numai în ambalaje şi în cantităţi uzuale pentru comerţul cu amănuntul”.

În consecinţă, Agenția Servicii Publice a decis pe 16 iulie, de a „retrage licența seria А MMII nr.057270 din 20.06.2017, eliberată SRL „АЛТАЙ” pentru genul „activitatea magaziпelor duty-frее”. Totodată ASP a obligat SRL „АЛТАЙ” ca „în decurs de 10 zile luсrătоаrе de lа data adoptării” deciziei, să dерună lа Agenția Servicii Publice licența retrasă.

Firma mai are o altă licenţă?!

Mold-street a verificat registrul public electronic al actelor permisive din Republica Moldova, care arată că într-adevăr liсеnța пr.057270 din 20.06.2017 are statutul „retragere”.

prima licentăprima licentă

Pe de altă, parte acelaşi registru arată că SRL „АЛТАЙ” poate activa în continuare pentru că mai are valabil un alt act permisiv, emis de ASP pe 11 iunie 2019 şi care este valabil din 20 iunie şi până pe 20 decembrie 2019.

licentă valabilălicentă valabilă

Actul se numește „Licență pentru activitatea magazinelor dutyfree (inclusiv pentru deservirea corpului diplomatic), a barurilor și restaurantelor duty-free”.

O clarificare a acestei situaţii poate oferi doar Agenţia Servicii Publice.

Amintim că vineri Parlamentul a aprobat în două lecturi, în ședința plenară, abrogarea mai multor articole din Codul vamal, care potrivit autorilor va duce la "sistarea activităţii magazinelor duty-free pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituţionale ale Republicii Moldova".

Potrivit autorilor, organele vamale au sesizat faptul că s-au confruntat cu un șir de deficiențe la implementarea respectivelor prevederi, ceea ce făcea imposibilă monitorizarea fluxului de mărfuri comercializate în magazinele duty-free.

Cine a permis duty-free în regiunea separatistă

În aprilie 2015, Guvernul Gaburici şi-a asumat răspunderea pentru o serie de modificări la legislație, inclusiv la Codul Vamal, care au permis deschiderea şi activitatea legală a magazinelor duty-free în regiunea separatistă.

Peste câteva luni, în septembrie 2015, ca urmare a presiunilor din parte unor state UE, Guvernul Streleţ a aborgat prevederile din Codul Vamal ce permiteau activitatea magazinelor duty-free în Transnistria, doar că acestea nu au mai ajuns a fi aprobate şi de Parlament.

Singura firmă din regiunea separatistă care în 2015 a obținut de la Camera de Licențiere a Republicii Moldova licență de activitate comercială pentru magazinele duty-free a fost Alvi Grup. Compania a fost înregistrată pe 18 februarie 2015, în satul Caterinovca (Camenca, Transnistria) de un localnic. Potrivit unor surse proprietar real este un milionar din Chișinău în colaborare cu persoane de la Tiraspol.

La începutul lunii septembrie 2015, autorităţile de la Chişinău au suspendat licenţa Alvi Grup, doar că o instanţă din Rezina a constatat că decizia a fost una abuzivă şi au obligat Camera de Licențiere să restabilească drepturile firmei Alvi Grup.

Venituri de sute de milioane

Şi autoritățile de la Tiraspol au suspendat atunci licențele de activitate comercială pentru magazinele duty-free, deținute de această companie. În plus Alvi Grup a fost impusă să achite toate taxele vamale pentru mărfurile importate, care au fost puse în vânzare liberă. E vorba de taxe vamale de 300.000 de euro și accize de circa două milioane de ruble transnistrene (circa 150.000 de euro la cursul de atunci).

În 2016 ca urmare a unor scandaluri legate de implicarea firmei Alvi Grup în scheme ilicite de export a fructelor din UE, cu certificate moldoveneşti, activitatea acesteia a fost suspendată. Locul i-a luat însă firma Altai, care îşi continuă nestingherit activitatea din anul 2017 şi până în prezent.

Anul trecut Altai SRL, care are doar 16 angajaţi, a avut o cifră de afaceri de circa 475 milioane de aşa-zise ruble transnistrene, sau aproximativ 26 milioane de euro (peste jumătate de miliard de lei), fiind una dintre cele mai mari companii din regiune, depăşind la acest capitol până şi pe gigantul Kvint.

Compania nu a achitat taxe vamale şi alte contribuţii în bugetul Moldovei, în timp ce în cel al autoproclamatei rmn a contribuit cu circa 87 milioane de aşa-zise ruble transnistrene, sau circa 4,8 milioane de euro (aproape 100 milioane lei), fiind o sursă importantă de venit pentru autoritățile separatiste, mai scrie Mold-Street.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: