image
Sursa foto: amt-centru.md

Focar de rujeolă la un centru pentru refugiați; ANSP: Au fost confirmate încă patru cazuri

Focar de rujeolă la un centru pentru refugiați din capitală. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că au fost confirmate alte patru cazuri de rujeolă la copii, pe lângă cele 3 atestate acum două zile.

„Alte cazuri cu suspiciune la rujeolă între beneficiarii din aceeași instituție se află în proces de investigare. Toate persoanele prezintă simptome asociate infecției rujeolice (febră, tuse, erupții cutanate) și au fost spitalizate în instituții medicale specializate, unde primesc îngrijiri medicale. Ancheta epidemiologică continuă, iar persoanele contacte se află sub supraveghere medicală”, se spune într-un comunicat emis de ANSP.

Specialiștii ANSP au întreprins mai multe măsuri în focar, inclusiv de supraveghere, control și restrictive – documentare a anamnezei vaccinale, monitorizarea contacților și identificarea activă a persoanelor bolnave (de comun cu asistența medicală primară), de dezinfecție curentă pentru a preveni răspândirea infecției.

Precizăm că, săptămâna trecută, a fost depistat un focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci persoane, printre care și copii, au fost internate la Spitalul „Toma Ciorbă”. Săptămâna aceasta, ANSP a anunțat că, în urma investigațiilor de laborator, au fost confirmate trei cazuri de rujeolă la copii.

De la începutul anului curent, în R. Moldova au fost confirmate, prin diagnostic de laborator, 12 cazuri de rujeolă, inclusiv șapte în focarul înregistrat la Centrul de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces. ANSP amintește că tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE. În Republica Moldova, sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinul ROR utilizat în țară este precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Părinții copiilor care nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, sunt îndemnați să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: