image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Ajutoarele pentru căldură, plătite la vară

Alocațiile pentru perioada rece a anului vor ajunge în satul Filipeni, raionul Leova, prin luna aprilie Circa 20 de persoane din satul Filipeni se plâng că nu și-au primit ajutorul bănesc pentru perioada rece a anului, cu toate că au depus documentele necesare încă din luna noiembrie 2017. Responsabili de la Direcția asistență socială și protecția familiei din raionul Leova ne-au spus că, fără o solicitare în scris, nu ne pot răspunde la aceste întrebări. Primarul satului Filipeni, Vasile Grosu, s-a interesat și el de această problemă și ne-a comunicat că oamenii vor primi banii la începutul lunii aprilie.

Săptămâna trecută, la redacția noastră a telefonat Nicolae Chirilov și s-a plâns că de trei luni așteaptă cei 315 lei, bani care se acordă lunar ca ajutor pentru perioada rece a anului. „În decembrie, am făcut documentele, iarna s-a sfârșit, dar nu am primit niciun ban pentru căldură. Mă duc la poștă și mi se spune că pentru unii sunt banii, pentru alți câțiva – nu sunt. Când îi vom primi nu ne spun”, se plânge bărbatul care nu știe unde să se mai adreseze ca să i se dea un răspuns concret.

Doamna Eufrosinia, care la fel așteaptă acești bani, ne spune că în această iarnă s-a încălzit pe datorie. „În luna noiembrie, am depus toate actele, dar banii se dau pentru ochi frumoși și primele în listă sunt neamurile, iarna trece, iar eu cu ce mă încălzesc? Am muncit o viață la câmp și acum muncesc, cresc răsad ca să nu mor de foame”, se plânge femeia.

Mătușa Eugenia locuiește singură, cei patru copii ai dumisale sunt împrăștiați în cele patru zări ale lumii, plecați pentru a le asigura copiilor lor o viață mai bună. „Mă ajută copiii cu ce pot, dar au și ei nevoile lor, toată iarna m-am încălzit pe datorie, nu știu când voi primi acei 300 de lei, să întorc măcar o parte din datoriile pe care le am”, menționează femeia.

Probleme tehnice Printre cele 20 de persoane care așteaptă din partea statului ajutorul bănesc pentru perioada rece a anului este și doamna Eugenia. Femeia în vârstă de 65 de ani are o pensie de 1000 de lei, tot atât costă și un ster de lemne în satul Filipeni, iar cei 315 lei pe care așteaptă să-i primească de trei luni ar fi o scăpare pentru iarna viitoare. „Vai de capul nostru, dacă mai coc pâine acasă, că avem grâu, atunci cu restul nu prea ne descurcăm. Am depus actele în luna decembrie și de atunci nu am primit nimic. Au promis că o să ne dea în aprilie, dar cine știe, iarna e pe ducă, măcar să mă pregătesc pentru cealaltă de pe acum”, susține femeia. Am luat legătura cu oficiul poștal din localitate, iar doamna Elena ne-a confirmat că circa 20 de persoane nu au primit încă banii pentru perioada rece a anului. „Asistenta socială s-a interesat și cei de la raion au zis că au fost nişte probleme tehnice, însă în aprilie vor primi pentru toate lunile”, ne asigură angajata de la poștă.

Deoarece asistenta socială din localitate lipsește câteva zile de la serviciu din motive personale, am luat legătura cu primarul, care ne-a comunicat că e la curent cu problema. „Știu și vă anunț că oamenii vor primi banii în aprilie. Mi s-a spus că au existat probleme tehnice, nu știm exact unde – ori la Leova, la Asistența Socială, ori la Chișinău”, ne spune Vasile Grosu, primarul satului Filipeni.

„Nu răspundem la asemenea întrebări la telefon” Pentru a ne convinge că oamenii își vor primi în luna aprilie banii pe care îi așteaptă de trei luni, am luat legătura cu Direcția asistență socială și protecția familiei din raionul Leova. Iuri Zahrei, angajat în cadrul acestei direcții, ne-a comunicat că nu este posibil ca cei care au depus documentele necesare pentru a primi acest ajutor să nu fi primit până acum banii, după care a insistat să expediem o solicitare în scris pe adresa direcției. „Nu răspundem la asemenea întrebări la telefon, așteptăm o solicitare în scris de la dvs. și vă răspund”, menționează Zahrei.

Din experiența noastră, aceste răspunsuri se lasă așteptate și două luni, iar oamenii vor să știe acum ce se întâmplă cu banii lor. Conform guvernului, de la 1 aprilie, cuantumul ajutorului social și al ajutorului pentru perioada rece a anului va crește, 169 mii de familii (peste 287 mii de persoane) vor beneficia de ajutor în perioada rece a anului în valoare de 315 lei lunar.

Noutăţile partenerilor

comentarii: