image
Sursa foto: presidency.ro

Iohannis, în PE: Suntem puternic implicaţi în sprijinirea Ucrainei şi a R. Moldova, intens afectată de criza din regiune

Deciziile istorice luate la Consiliul European privind extinderea UE, inclusiv cea cu referire la Republica Moldova, reprezintă o victorie pentru întreaga Uniune Europeană. Este declarația președintelui României, Klaus Iohannis, făcută astăzi în plenul Parlamentului European. „Suntem puternic implicaţi în sprijinirea Ucrainei, precum şi a Republicii Moldova, intens afectată de criza din regiune”, a menționat Klaus Iohannis.

„Extinderea familiei europene prin acceptarea de noi membri nu va face decât să consolideze Uniunea. Deciziile istorice luate la Consiliul European din decembrie anul trecut cu privire la Republica Moldova şi Ucraina, precum şi cu privire la Bosnia şi Herţegovina şi Georgia, reprezintă o victorie pentru întreaga Uniune Europeană. Acest Parlament a sprijinit puternic acest obiectiv şi vă mulţumesc pentru asta”, a spus Iohannis.

Preşedintele român a declarat că ”România - şi el personal, a susţinut acest obiectiv al extinderii, care confirmă atractivitatea Uniunii într-o perioadă foarte dificilă, îi consolidează relevanţa geopolitică şi creează oportunităţi atât pentru statele membre, cât şi pentru ţările candidate.

„Extinderea reprezintă o parte esenţială a răspunsului nostru strategic la evoluţiile geopolitice şi o investiţie cheie într-o pace durabilă, în stabilitate şi în democraţie în Vecinătatea noastră.În acelaşi timp, Uniunea Europeană trebuie să îşi asume un rol principal la nivel mondial în menţinerea ordinii internaţionale, ca o precondiţie pentru păstrarea modului nostru de viaţă şi a valorilor noastre. Ponderea economică a Uniunii Europene trebuie să fie reflectată de rolul său politic la nivel internaţional”, a spus Iohannis.

Liderul de la Cotroceni a mai spus că trebuie să fim alături de Ucraina şi de poporul său, el arătând că are această convingere în pofida anumitor voci care invocă o "oboseală a solidarităţii" europene şi că România rămâne angajată în acest efort comun.

„Trebuie să fim alături de Ucraina şi de poporul său. Am această convingere în pofida anumitor voci care invocă o "oboseală a solidarităţii" europene. Apărarea democraţiei, a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii, precum şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli nu poate fi supusă niciunei "oboseli". România rămâne angajată în acest efort comun”, a spus preşedintele în discursul susţinut în plenul Parlamentului European.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: