image
Sursa foto: AFP

Regimul Erdogan a dispus ARESTAREA a zeci de militari suspectaţi de legături cu Gulen

Autorităţile turce au ordonat arestarea a 61 de militari de marină şi din cadrul forţelor terestre, inclusiv ofiţeri de rang înalt, pentru presupuse legături cu Fethullah Gulen, predicator musulman stabilit în Statele Unite, despre care Ankara afirmă că a orchestrat o lovitură de stat eşuată în 2016, informează luni Reuters, citată de Agerpres.

Optsprezece dintre cei care au fost reţinuţi se aflau în serviciu, potrivit agenţiei de presă Anadolu, adăugând că printre suspecţi se numără 13 maiori şi 12 căpitani de la forţele terestre şi 24 locotenenţi de marină.

Autorităţile au efectuat cu regularitate verificări vizând presupuşi membri ai reţelei clericului Fethullah Gulen de la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, în care au fost ucise 250 de persoane. Gulen neagă implicarea.

Într-o operaţiune separată, poliţia din Istanbul a anunţat că a reţinut 21 de persoane care foloseau o aplicaţie de mesagerie criptată utilizată de reţea. Cei mai mulţi dintre cei reţinuţi sunt profesori care au predat anterior în şcoli ale reţelei sau instituţii publice, potrivit poliţiei.

Aliaţii occidentali ai Turciei au criticat represiunea post-puci, care a avut loc în cea mai mare parte sub o stare de urgenţă declarată la scurt timp după lovitura de stat eşuată şi care a rămas în vigoare până în iulie 2018.

Criticii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan îl acuză că se foloseşte de puciul eşuat ca pretext pentru a înlătura disidenţa. Autorităţile turce afirmă că măsurile sunt necesare pentru combaterea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: