image
Sursa foto: privesc.eu

VOT FINAL: Procurorul general va fi ales în baza unor noi reguli; Partidul Șor și PD, într-un gând: „Vreți să capturați PG”

UPDATE 22:00 // Procurorul general al Republicii Moldova va fi numit după un nou mecanism. Proiectul cu privire la modificarea Legii Procuraturii a fost votat în lectura a doua, fiind susținut de 55 de deputați.

Inițiativa Ministerului Justiției a fost aprobată săptămâna trecută de către Guvern și transmisă de urgență la Parlament.

Potrivit proiectului, Procurorul General al Republicii Moldova va fi numit de către Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către o Comisie de concurs.

Comisia de concurs va fi formată din ministrul justiției, doi foști procurori sau judecători cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător (câte un judecător și un procuror), un reprezentant al societății civile și un psiholog, selectați de ministrul justiției. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație profesională ireproșabilă.

Până în prezent, procurorul general era ales prin concurs de CSP și propus șefului statului spre aprobare.

UPDATE 15:01 // Proiectul de lege a fost votat de Parlament în prima lectură. Comisia Juridică urmează să pregătească un raport pentru lectura a doua, iar ședința plenară va fi reluată la ora 19:00.

UPDATE 14:36 // Dezbaterile asupra proiectului s-au încheiat. În continuare urmează luări de cuvânt ale deputaților, iar ulterior proiectul urmează să fie supus votului în prima lectură.

UPDATE 14:11 // Fracțiunea PD a anunțat că va contesta proiectul de lege la Curtea Constituțională.

„Filtrele nu lucrează. Este o lege care promovează nepotismul. Nu faceți decât să subordonați Procuratura Generală așa cum nu a fost subordonată niciodată. Vreți să capturați obraznic Procuratura, pentru că vă temeți de schemele pe care le puneți la cale”, consideră deputatul PD Vladimir Cebotari. „Cei care cel mai grav au subminat Procuratura azi de ne dau lecții”, a menționat deputatul PSRM Vlad Bătrâncea.

UPDATE 13:41 // „Credeți că în RM există un procuror care nu a fost implicat în acte de corupție? Nu mă refer la procurorii tineri cărora încă nu le-a fost încredințat un dosar serios”, a menționat deputatul blocului ACUM, fracțiunea Platforma DA, Maria Ciobanu.

„De asta și am extins spectrul persoanelor care pot candidat. Astfel și cei din afara PG pot să participe la concurs”, a spus ministrul Justiției.

UPDATE 13:36 // „E clar că toate aceste comisii, filtre nu corespund cu standardele moldovenești”, a intervenit deputatul blocului ACUM, fracțiunea PAS, Lilian Carp, cu referire la criticile din partea deputaților PD.

„La ce expert internațional v-ați referit? Noi știm de „experți internaționali” de la noi care îns,ă când vin acasă, se întorc la obiceiurile de aici”, a adăugat Lilian Carp.

„Ne referim la un expert internațional recunoscut în mediul său și din țara din care provine. Nu e vorba de experți din RM”, a spus Olesea Stamate.

UPDATE 13:28 // Și deputații din fracțiunea PD critică proiectul privind modificarea mecanismului de numire a procurorului general.

„De ce e necesară această comisie, dacă și în această comisie este ministrul Justiției.? În toate filtrele este prezent ministrul Justiției”, a comentat deputatul Igor Vremea.

„Fiecare cetățean știe de ce avem nevoie de un filtru suplimentar pentru selectarea procurorului general. CSP nu a demonstrat că poate să facă ordine în sistem de unul singur. Procurorii generali anteriori am văzut ce pot să facă. Noi avem nevoie de un procuror general integru, profesionist și independent. De asta este nevoie de un filtru suplimentar”, a explicat ministrul Justiției.

„Să nu vă împiedicați în atâtea filtre”, a spus Vremea.

UPDATE 13:25 // Inițiativa Guvernului este criticată de deputații Partidului Șor.

„Reforma nu va avea rezultate. Procurorul general va fi numit pe criterii politice și va fi dependent de cei care-l vor numi”, a spus Denis Ulanov. La începutul ședinței, Ulanov a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, propunere care nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

UPDATE 13:05 // Proiectul de lege este prezentat în plenul Parlamentului de către ministrul Justiției, Olesea Stamate. Ea a precizat că acest proiect nu este singurul care vizează reformarea sectorului justiției, iar în curând Guvernul va veni cu noi modificări care în prezent sunt expediate spre expertizare Comisiei de la Veneția

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern la sfârșitul săptămânii trecute și a fost trimis de urgență la Parlament. Documentul a primit astăzi dimineață avizul Comisiei juridice, numiri și imunități.

Funcția de procuror general a rămas vacantă pe 11 iulie, după ce Eduard Harunjen a demisionat invocând motive de sănătate. Din 31 iulie, procuror general interimar a devenit Dumitru Robu, desemnat de Parlament și numit în funcție prin decretul lui Igor Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: