image
Sursa foto: nasa.gov

Înțelegere ISTORICĂ între 200 de țări pentru salvarea Pământului

Aproape 200 de țări și-au depășit viziunile politice diferite, iar, după două săptămâni, sâmbătă seara, la Katowice (Polonia), au ajuns la o înțelegere privind regulilor de punere în aplicare a Acordului de la Paris privind climatice globale, informează Reuters și Associated Press.

Acordul convenit, în cadrul discuțiilor privind clima, care au avut loc în Polonia între țările membre ale Națiunilor Unite, le permite țărilor semnatare să pună în practică principiile Acordului climatic încheiat în 2015 la Paris.

„Nu este ușor să stabilim un acord cu privire la o înțelegere atât de specifică și tehnică. Prin acest pachet, ați făcut o mie de pași mici înainte împreună. Puteți să vă simțiți mândri”, le-a spus Michal Kurtyka, președintele polonez al discuțiilor, delegaților.

Epuizați, delegații au reușit să depășească o serie de opinii diferite pentru a elabora un ghid de 156 de pagini, care este împărțit pe teme precum modul în care țările își vor raporta și monitoriza angajamentele naționale de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a-și actualiza planurile de emisii.

Cu toate acestea, activiștii privind schimbările climatice sunt nemulțumiți de concesiile făcute de țările semnatare, notează Mediafax.

La ora 23, miniștrii au reușit să elimine un impas important între Brazilia și alte țări cu privire la regulile contabile pentru monitorizarea creditelor de carbon, prin amânarea celei mai mari parți a acestei discuții până anul următor. Astfel, țările a ratat ocazia de a le trimite un semnal companiilor să își accelereze acțiunile, remarcă Reuters.

„În timp ce unele elemente ale regulilor de reglementare trebuie încă să fie elaborate, aceasta reprezintă o bază pentru consolidarea Acordului de la Paris și ar putea facilita revenirea SUA în Acordul de la Paris de către o viitoare administrație prezidențială”, a declarat Alden Meyer de la Uniunea Oamenilor de Știință.

Noutăţile partenerilor

comentarii: