image
Sursa foto: jurnal.md

Detalii despre protestul de mâine: Fără tehnică agricolă în capitală

Asociația Forța Fermierilor a oferit mai multe detalii despre ”protestul de avertizare” al agricultorilor, care va avea loc mâine, 20 septembrie, începănd cu ora 10.00, în mai multe raioane.

Asociația notează că revendicările agricultorilor nu s-au schimbat. Aceștia spun că, în condițiile în care sectorul agrar este profund afectat concomitent de secetă, embargou rusesc, scumpiri exorbitante la resursele necesare producerii agricole și prețuri derizorii la materia primă, fermierii insistă asupra deciziei Comisiei Situații Excepționale, care ar legifera:

1. amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole);

2. utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor;

3. adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Fermierii spun că protestul va fi unul de avertizare, va fi organizat zonal, în câteva regiuni și cu staționarea unui număr limitat de mijloace de tehnică și utilaj agricole. Ei speră că după manifestația de mâine vor vedea un progres în realizarea revendicărilor înaintate. Agricultorii avertizează că, în cazul în care nu vor fi auziți, își rezervă dreptul să recurgă la alte acțiuni de protest, inclusiv cu deplasarea tehnicii agricole în capitală.

Amintim că joi, 15 septembrie, autoritățile au extins cu două luni termenul de achitare a impozitului funciar. Astfel, agricultorii vor trebui să-și onoreze obligațiile până pe 25 noiembrie curent, nu pe 25 septembrie, conform actualei prevederi din Codul Fiscal.

Decizia luată de Comisia pentru Situații Excepționale este valabilă pentru producătorii agricoli, înregistrați drept persoane juridice și persoane fizice în calitate de întreprinzător. Într-un comunicat remis presei, Ministerul Agriculturii a anunțat că aceste modificări au fost aprobate în contextul actualelor crize prin care trec agricultorii, generată de secetă, de războiul din Ucraina, de creșterea prețurilor și de interzicerea exportului de produse vegetale în Federația Rusă. Măsurile au fost luate pentru ca agricultorii să aibă posibilitate să efectueze lucrările agricole de toamnă, să strângă recolta anului curent și din veniturile acumulate să achite impozitul funciar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: