image
Sursa foto: captură video

Plan pentru MAJORAREA investițiilor în domeniul de tineret; Platforma online, prin care tinerii pot să vină cu propuneri

Un grup de lucru compus din deputați, reprezentanți ai Guvernului și reprezentanți ai societății civile vor lucra la un plan de acțiuni ce va duce la mărirea investițiilor în domeniul de tineret.

Inițiativa a fost lansată astăzi de deputații tineri din Blocul ACUM, împreună cu organizațiile PAS Youth și tinerii Platformei DA, cu ocazia „Zilei internaționale a tineretului”, sărbătorită astăzi.

Tot astăzi, cele două organizații de tineret au anunțat lansarea platformei contez.pasyouth.md, care va servi ca suport pentru consultarea tinerilor din întreaga țară.

Printre prioritățile grupului de lucru se numără asigurarea educației de calitate prin lupta cu corupția în instituțiile de învățământ, revizuirea curiculei în școli și universități în așa fel ca după terminarea studiilor tinerii să-și poată găsi ușor un loc de muncă, dar și acordarea unor investiții mai mari cămineleor și burselor studenților.

„Împreună cu colegii mei, deputați tineri din Parlamentul Republicii Moldova venim cu inițativa de a crea un grup de lucru compus din deputați, reprezentanți ai Guvernului și reprezentanți ai societății civile care vor lucra la un plan de acțiuni ce va duce la mărirea investițiilor în domeniul de tineret, creșterea calitativă a serviciilor pentru tineri, crearea oportunităților de dezvoltare personală a tinerilor, cât și încurajarea acestora de a participa la decizionale din stat”, a declarat deputatul Platformei DA, Dinu Plângău.

„Noi vom opta pentru ca anul 2020 să fie anul în care prioritățile tinerilor să stea în capul mesei și vom încuraja și vom susține Guvernul în asumarea unei agende clare și curajoase în așa fel încât tinerii să vadă un viitor aici acasă. Vom susține majorarea bugetului pentru programele destinate tinerilor, extinderea programelor existente dacă se dovedesc a fi eficiente și dezvoltarea de noi programe și soluții”, a adăugat deputatul de la PAS, Dan Perciun.

Inițiativele sunt susținute și de reprezentanții Guvernului.

„Ministerul Educației, Culturii, Cercetării va fi o forță motrice în a promova dialogul cu colegii de la Parlament pe domeniul de tineret. Suntem deschiși către toate organizațiile socității civile să se alăture la proces. Vom asigura ca aceste consultări să fie transpuse în activități, obiective și rezultate și oportunități concrete pentru tineret în special pe domeniul economic și social”, a menționat secretarul de stat la Ministerul Educației, Adrian Băluțel.

Precizăm că, Ziua Internațională a Tineretului este marcată la 12 august, iar tematica stabilită de Organizația Națiunilor Unite în acest an este „Tranforming Education”.

Datele Biroului Național de Statistică arată că generația tinerilor este în descreștere continuă în Republica Moldova.

Numărul populației cu reședința obișnuită la 1 ianuarie 2019 a constituit 2681,7 mii persoane, din care 743,2 mii sau 27,7% sunt tineri cu vârsta 14-34 ani. Pe parcursul ultimilor ani populația cu vârsta de 14-19 ani a scăzut cu 58,2 mii persoane, iar ponderea acestei categorii în numărul total al tinerilor s-a micșorat de la 24,6% la 1 ianuarie 2014, până la 22,8% la 1 ianuarie 2019.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: