image
Sursa foto: wyborcza.pl

Kozlovska: „E simptomatic că din comisia creată să ancheteze Open Dialog fac parte doar deputați controlați de Plahotniuc”

Open Dialog urmărește îndeaproape tot ceea ce se întâmplă în Moldova, afirmă președinta fundației, Ludmila Kozlovska, solicitată de Jurnal să comenteze crearea de către Parlament a unei „comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei Open Dialog în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţarea ilegală a unor partide politice”.

„Fundația Open Dialog urmărește îndeaproape tot ceea ce se întâmplă în Moldova, mai ales ceea ce este legat de așa-zisa comisie parlamentară din care fac parte exclusiv deputați controlați de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Este un lucru foarte simptomatic. Le promitem locuri speciale în listele de sancțiuni pentru guvernarea RM și pentru cei care se fac responsabili de represiuni politice, corupție și încălcarea drepturilor omului. Or, persecutarea pe criterii politice a reprezentanților opoziției, societății civile, judecătorilor independenți și avocaților trebuie să fie pedepsită. Și în cazul nostru, când organizația noastră este învinuită de către deputații controlați de Plahotniuc de imixtiuni în treburile interne ale RM, vor răspunde pentru toate și le suntem recunoscători că ne oferă asemenea dovezi prețioase de încălcare a drepturilor omului în Republica Moldova”, a declarat președinta Fundației Open Dialog, pentru Jurnal.

Amintim că, acum două zile, Parlamentul a constituit o comisie de anchetă care urmează să investigheze „elucidarea circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei Open Dialog în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţarea ilegală a unor partide politice”. Din comisie fac parte trei deputați PD, doi socialiști și unul de la grupul PPE. Deputații din PLDM și PL au propus ca obiectul acestei comisii să fie și activitatea altor fundații interne de pe lângă partide, inclusiv cele controlate de Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Propunerile însă nu au fost susținute. „Un proiect privind execuția opoziției din RM. Pentru a vă răzbuna pe opoziție, vreți să băgați țara într-o situație nediplomatică”, a fost reacția opoziției din Parlament.

Potrivit proiectului, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile, va audia părţile şi persoanele implicate şi va prezenta Parlamentului un raport în termen de 30 de zile.

Open Dialog Foundation este o organizație internațională de drepturi ale omului cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles. Scopul principal al Fundației este de a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul post-sovietic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: