image
Sursa foto: Jurnal.md

Secretariatul Comunității Energetice, critici în adresa RM din cauza noului contract privind achiziția de energie electrică

Modul în care a fost organizată licitația pentru achiziția de energie electrică în 2018 trezește din nou criticile Uniunii Europene. Secretariatul Comunității Energetice care a monitorizat procesul vorbește despre o acțiune concertată între compania de stat Energocom, Centrala de la Cuciurgan și DTEK din Ucraina.

„În pofida direcțiilor clare, trasate de Secretariat și adoptate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, s-au înregistrat progrese mici față de anul trecut. Cel mai important, ministerul a sprijinit în mod activ interesele Energocom, în special în ultimele etape ale procedurii. De asemenea, procedura de achiziție din 2018 a ridicat suspiciuni privind o eventuală acțiune concertată între Energocom, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și DTEK, întrucât ultimele două companii au decis să negocieze direct cu compania de stat Energocom, în afara procedurii oficiale”, se arată în raportul Secretariatului Comunității Energetice

Experții spun că Ministerul Economiei și Infrastructurii ar trebui să înceteze să susțină interesele Energocom și determine compania de stat să respecte reguli mai stricte privind guvernanța corporativă și transparența pentru a asigura independența operațională și separarea de minister.

Conform noilor contracte semnate la mijlocul lui martie, 70% din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziţionată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% - de la compania „DTEK PAVLOGRADUGOLI” din Ucraina. Preţul mediu de achiziţie constituie circa 5,24 cenţi USD/kWh.

Noutăţile partenerilor

comentarii: