image
Sursa foto: Jurnal.md

Comisia de anchetă privind jaful bancar cere pornirea urmăririi penale a lui Leancă, Drăguțanu, Candu și Arapu // DOC

Comisia de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bacar cere organelor de drept pornirea urmăririi penale a fostului premier Iurie Leancă, a ex-speakerului Andrian Candu, a fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, precum și a ex-ministrului Finanțelor, Anatol Arapu.

Comisia de anchetă a constatat că după ce Guvernul a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 miliarde de lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova.

„Așadar, conducerea Guvernului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu, neasigurând imediat după acordarea garanților de stat, control asupra Băncii de Economii, Unibank și Banca Socială. Reamintim că garanțiile de stat ulterior au fost transformate în datoria de stat și pusă pe umeri ai cetățenilor cu dobânda de 5%”, se spune în concluziile comisiei de anchetă.

Demersul privind începerea urmăririi penale a fost expediat astăzi Procuraturii Generale și Ministerului de Interne.

anchetăanchetă
anchetăanchetă
anchetăanchetă
anchetăanchetă
anchetăanchetă
anchetăanchetă

Noutăţile partenerilor

comentarii: