image
Sursa foto: AFP

Delfinii roz de Amazon, contaminați cu mercur din cauza exploatării ilegale a aurului

Delfinii roz de Amazon prezintă niveluri îngrijorătoare de contaminare cu mercur, îndeosebi din cauza exploatării ilegale a aurului, conform unui studiu realizat de mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru protecţia mediului, printre care World Wide Fund for Nature (WWF).

Cercetătorii au măsurat nivelul de contaminare în cazul a 46 de delfini, în perioada 2017 - 2019, în principalele bazine hidrografice amazoniene din Brazilia, Bolivia, Columbia şi Peru, potrivit Agerpres.

''Toţi au prezentat un anumit nivel de contaminare cu mercur, cu rate ridicate în cazul a peste jumătate dintre aceştia'', a explicat pentru AFP Marcelo Oliveira de la WWF Brazilia.

''Exploatarea ilegală a aurului este o reală ameninţare. 100% dintre delfinii monitorizaţi în cadrul studiului erau contaminaţi, în special în bazinul Orinoco (care se întinde în Columbia şi Venezuela), unde există o concentraţie mare de exploatări aurifere'', precizează studiul.

Marcelo Oliveira consideră că exploatarea aurului nu este însă singura problemă. ''Mercurul există într-o formă naturală în Amazonia, însă ajunge în apă din cauza defrişărilor şi incendiilor de pădure şi intră în lanţul alimentar al delfinilor şi peştilor'', a spus el.

Nivelul ridicat de mercur identificat în organismul delfinilor se traduce, de asemenea, printr-o adevărată ''ameninţare'' la adresa celor aproape 20 de milioane de oameni care trăiesc în regiunea amazoniană şi riscă, printre altele, să consume peşte contaminat.

''Mercurul poate rămâne până la o sută de ani în lanţul alimentar, aceasta este marea problemă'', a concluzionat Marcelo Oliveira.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: