image
Sursa foto: captură video

Protest la MAI: Tinerii DA cer reprezentanților ministerului să se autosesizeze în cazul lui Dinu Plângău // VIDEO

Mai mulți reprezentanți ai organizației Tinerii DA, dar și ai societății civile, au organizat un protest în fața Ministerului de Interne, cerând instituției să se autosesizeze în privința agresării lui Dinu Plângău ieri, în fața Inspectoratului de Poliție Edineț. Tinerii au scandat „Jos violența!” „Jos dictatura!”, „Stop violența!”.

„Suntem alături de Dinu Plângău, iar sistemul care este în agonie nu va reuși nicidecum să ne sperie. Cerem MAI să se autosesizeze, să ceară celor de la Comisariatul de Poliție Edineț să investigheze acest caz. Dinu Plângău a făcut publice numele celor care l-au agresat”, a declarat Liviu Vovc, vicepreședintele Platformei DA.

Liviu Vovc a mai spus că după ce Dinu Plângău a avut o întrevedere cu observatorii de la Edineț, aceștia au fost intimidați de către forțele de ordine.

„După ce acum două zile a avut o întâlnire cu observatorii, poliția a stat toată ziua și i-a monitorizat pe toți cei care au venit la ședință, iar mai apoi au început să telefoneze observatorii acasă pentru a-i intimida. A doua zi, Dinu Plângău a hotărât să facă un live în fața Inspectoratului de Poliție prin care să ceară MAI să oprească toate aceste intimidări. După ce a încheiat live-ul, Dinu Plângău a fost bătut chiar în fața comisariatului, sub ochii polițiștilor, care nu au înterprins nimic. Cei din poliția de la Edineț protejează infractorii”, a declarat Liviu Vovc.

În timp ce tinerii protestau, doi reprezentanți ai ministerului au ieșit în fața protestarilor și le-au recomandat manifestanților să depună „o plângere sau o petiție”.

Tinerii DA i-au întrebat pe reprezentanții ministerului cum este posibil ca agresorii să fie ocrotiți de către poliție, care nu înterprinde nimic în acest sens, menționând contrastul dintre acest caz și cazul lui Gheorghe Petic, care a fost reținut la nici 20 de minute după apelul primit la 112. În replică, reprezentanții MAI care ieșiseră în fața protestatarilor s-au eschivat prin faptul că nu sunt abilitați să răspundă la aceste întrebări.

Liviu Vovc a precizat că indimidări la adresa lui Dinu Plângău și asupra familiei sale au fost făcute și în 2015.

„După primul protest din 25 ianuarie, la părinții lui Dinu, în Edineț, au venit reprezentanți ai sistemului, care au încercat să-i intimideze și prin intermediul lor să-l oblige pe Dinu să oprească valurile de proteste. Nu a mers! Vedem că după patru ani deja recurg la forță. Aceasta este o dovadă crasă că RM se îndreaptă spre o dictatură. Ei au trecut la fapte, au trecut la lovituri, să intimideze contracandidații”, a conchis Vovc.

Ofițerul de presă al IP Edineț, Svetlana Talpă, a declarat pentru Jurnal.md că în urma acestui caz polițiștii au identificat trei persoane cu vârsta cuprinsă între 24 și 27 de ani, care sunt suspectați de agresarea lui Dinu Plângău. Suspecții nu-și recunosc vina.

Candidatul blocului ACUM Platforma DA și PAS pentru circumscripția nr. 3, Edineț, Dinu Plângău, a depus o plângere la Procuratura raionului Edineț pe marginea inacțiunii polițiștilor care nu au intervenit atunci când acesta fusese agresat fizic duminică, în fața comisariatului de poliție din Edineț, chiar de față cu angajați ai MAI.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: