image
Sursa foto: epa

Lovitură pentru Ungaria în Parlamentul European: Vot favorabil pentru activarea Articolului 7 din Tratatul UE

Parlamentul European a aprobat astăzi o rezoluție prin care se demarează împotriva Ungariei procedura pentru declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei. Este așa-numita „opțiune nucleară”, iar la finalul procedurii, Budapesta ar putea rămâne fără drept de vot. Ungaria este a doua țară în cazul căreia se aplică această procedură, după Polonia, pentru încălcări ale statului de drept. 

Rezoluția a fost votată cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă și 48 de abțineri.

Este un vot foarte important, pentru că este pentru prima oară când declanșarea procedurii de sancționare a unei țări pentru derapajele în privința statului de drept se decide în Parlamentul European, unde erau necesare două treimi din voturi, scrie digi24.ro.

În cazul Poloniei, procedura a fost declanșată de Comisia Europeană.

Desigur, este o procedură îndelungată și laborioasă, dar este un semnal politic important, pentru că rezultatul votului din Parlamentul European arată că inclusiv popularii europeni, adică cei care sunt din același partid european cu Fidesz-ul lui Viktor Orban, au votat în favoarea rezoluției.

Rezoluția votată menționează articolul 7.1 din Tratatul european, care se referă la o acțiune de prevenție, cu alte cuvinte, procedura este declanșată împotriva Ungariei pentru a preveni o înrăutățire a situației statului de drept.

Reprezentanții Guvernului de la Budapesta vor avea dreptul să se apere în fața Consiliului Uniunii Europene, să vină cu justificările lor și să-și argumenteze acțiunile.

Votul de astăzi din Parlamentul European vine după dezbaterea din ajun din forul legislativ pe această temă, dezbatere la care a participat și premierul Viktor Orban. Acesta a contracarat și a spus că raportul Sargentini este un abuz și o insultă la adresa țării sale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: