image
Sursa foto: Privesc.eu

Cebotari a rămas FĂRĂ imunitate parlamentară; Va fi cercetat penal pentru abuz în serviciu în dosarul concesionării AIC

UPDATE 14:39 // Deputatul PD Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară. Legislativul a aprobat, cu puțin timp în urmă, solicitarea în acest sens a procurorului general Dumitru Robu.

Potrivit lui Robu, procurorii au acumulat probe care indică bănuiala rezonabilă că, în 2013, Vladimir Cebotari, prin folosirea situației de serviciu, în interesul unui grup criminal organizat, a contrbuit direct la preluarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Solicitarea de ridicare a imunității a fost aprobată cu voturile din majoritatea parlamentară. Fracțiunea PD a părăsit ședința, iar cei din Partidul Șor s-au pronunțat împotrivă.

UPDATE 13:42 // Vladimir Cebotari consideră că acțiunile îndreptate împotriva sa se fac la indicația ministrului de Interne, Andrei Năstase. Deputatul PD, care și-a depus actele pentru a participa la alegerile din Chișinău, consideră că astfel se dorește diminuarea șanselor sale de a accede la Primăria capitalei.

„Știm că judecățile sunt făcute nu aici. De aceeași ieri ați știut ccine vine și cu ce vine. Nu există niciun secret în acest dosar. Este foarte simplu. Când l-am auzit pe Năstase că dă indicații, m-am gândit că cineva mă persecută. Am avut o mare decepție. Am primit multe mesaje să plec din țară. Știu foarte bine ce urmează. Am venit intenționat în țară când l-am auzit pe domnul Năstase, cu speranța că voi fi invitat să fac clarificări. Cunosc bine că la indicația lui Năstase s-au verificat 10 ani din viața mea”, a declarat Vladimir Cebotari de la tribuna centrală a legislativului.

„Sunt acuzat că am fost membru al unei comisii care a făcut o evaluare tehnică, care a acceptat includerea taxei de modernizare în contract. Am auzit că eu sunt persoana care se face vinovată de inițierea procedurii de concesionare. Prima decizie de Guvern a fost aprobată în 2012, nu am avut nicio calitate în acel Guvern. Mult mai activ în acel Guvern era Alaiba, era consilier pe domeniul economic”, a continuat Vladimir Cebotari.

UPDATE 13:33 // În opinia deputatului PD Alexandru Jizdan, faptul că procurorul general a venit în Parlament în ziua în care Cebotari s-a înregistrat în cursa electorală pentru Primăria capitalei demonstrează faptul că acest dosar este „o persecuție politică”.

„E o coincidență. Personal nici nu am știut că domnul Cebotari a depus actele pentru a candida”, a spus procurorul general interimar.

UPDATE 13:20 // Colegul lui Cebotari, deputatul Sergiu Sârbu l-a întrebat pe procurorul general cum a fost posibil că despre solicitarea privind ridicarea imunității s-a vehiculat încă de săptămâna trecută.

„Ca va face PG ca să nu admiteți o abordare selectivă, ca deputații să cunoască fiecare pas al dvs?”, a întrebat Sârbu.

„Nu primesc indicații. PG acționează doar în interesul cetățeanului, doar în baza legilor. Despre presupunerea că unii deputați cunoșteau, nu poate politicul să cunoască când procurorul general să vină în Parlament”, a spus Robu.

Fracțiunea Partidului Șor a anunțat că va vota împotriva ridicării imunității lui Vladimir Cebotari.

UPDATE 13:16 // Deputatul Lilian Carp l-a întrebat pe Robu dacă vor fi cercetați penal și alți oficiali responsabili de procesul de concesionare a Aeroportului.

„La moment nu pot da nume la toți autorii. În privința tuturor persoanelor implicate vor fi întreprinse acțiuni de urmărire penală”, a declarat Dumitru Robu.

UPDATE 13:11 // Procurorul general interimar afirmă că există probe care dovedesc implicarea lui Vladimir Cebotari în preluarea Aeroportului Internațional Chișinău de către un grup criminal organizat.

„Au fost acumulate probe care confirmă bănuiala rezonabilă că deputatul Vladimir Cebotari, în perioada 2013, prin folosirea situației de serviciu, în interesul unui grup criminal organizat, a contrbuit direct la preluarea Aeroportului Internațional Chișinău”, a declarat Robu.

UPDATE 13:10 // După audierile din Comisia juridică, procurorul general interimar, Dumitru Robu, expune motivele pentru care solicită ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari.

În privința lui Petru Jardan, examinarea a fost amânată pentru mâine. Și asta pentru că deputatul din Partidul Șor se află peste hotare.

„Comisia propune amânarea pentru a asigura că domnul Jardan va reuși să vină în țară pentru a se expune”, a declarat președintele comisiei Juridice, Sergiu Litvinenco.

___________

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, cere în Parlament ridicarea imunității parlamentare a deputatului PD Vladimir Cebotari, precum și a deputatului din Partidul Șor Petru Jardan.

„Înțelegem că e o răfuială politică și e departe de noțiunea de stat de drept”, a declarat liderul PD, Pavel Filip.

Totodată, acesta a menționat că formațiunea a decis ca toți deputații din fracțiunea PD să renunțe la imunitate. „Asta pentru ca să nu chinuiți procurorul general interimar”, a spus Filip. „Retragerea imunității parlamentare nu se poate face dără motiv”, a explicat juristul Parlamentului.

În continuare Comisia Juridică, numiri și imunități se întrunește pentru a examina solicitarea lui Robu.

La ședință participă și întreaga fracțiune PD.

Revenim cu detalii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: