image
Sursa foto: Profimedia

Exporturile Germaniei au înregistrat o creştere majoră la începutul lui 2024

Exporturile Germaniei au înregistrat o creştere peste aşteptări la începutul anului, graţie unei cereri ridicate venite din ţările UE şi China, arată datele oficiale publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis), informează Reuters și Agerpres.

Conform acestor date, exporturile Germaniei au crescut cu 6,3% în luna ianuarie comparativ cu luna decembrie. Este vorba de o revenire pe creştere după un declin de 4,5% în luna decembrie şi un rezultat mult mai bun decât avansul de 1,5% prognozat de analiştii intervievaţi de Reuters.

Situaţia este similară în cazul importurilor Germaniei, care au crescut cu 3,6% de la o lună la alta, în contrast cu scăderea de 6,7% înregistrată în luna decembrie, şi dublu faţă de avansul de 1,8% prognozat de analişti.

Graţie creşterii semnificative a exporturilor, balanţa comercială a Germaniei a înregistrat un surplus de 27,5 miliarde de euro în luna ianuarie, în creştere faţă de un surplus de 23,3 miliarde de euro în luna decembrie şi peste estimările analiştilor, care mizau pe un surplus de 21,5 miliarde de euro.

„Economia germană orientată spre export beneficiază foarte puţin de pe urma actualelor evoluţii din economia globală. Există în continuare foarte mult loc de îmbunătăţire", a declarat Klaus Wohlrabe, director la institutul de cercetare Ifo.

La nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Noutăţile partenerilor

comentarii: