O modificare a Constituţiei urmează să fie validată, ulterior, de Parlament, însă cu o majoritate de două treimi, scrie News.ro.

Guvernul condus de social-democratul Zoran Zaev nu dispune, pentru moment, de această majoritate.

”Avem un acord care ne defineşte clar identitatea, limba macedoneană, pentru totdeauna”, a declarat Zoran Zaev, îndemnând deputaţii să-l aprobe, ceea ce au făcut cu 69 din 120 de voturi.

Aleşii dreptei naţionaliste nu au fost prezenţi în sală, la vot.

Procedura de ratificare a început marţi, iar textul a fost examinat de Comisia parlamentară pentru Afaceri Europene, după care a revenit miercuri în faţa deputaţilor, în vederea acestui vot definitiv.

În schimbul acestui acord, Skopje speră să obţină o deschidere rapidă a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) şi o invitaţie de a adera la NATO.

”Consiliul NATO ne-a informat cu privire la decizia sa de a pune pe ordinea de zi a summitului din 11 şi 12 iulie invitaţia adresată Macedoniei de a adera la Alianţa” Nord-Atlantică, a dat asigurări Zoran Zaev.

Însă, dacă Guvernul macedonean eşuază să treacă prin Parlament revizuirea Constituţiei, ”invitaţia NATO este anulată, iar negocierile cu UE nu mişcă”, a avertizat premierul grec Alexis Tsipras.

Grecia îi refuză micului său vecin folosirea numelui ”Macedonia” - fără o atribuire geografică suplimentară -, considerând că acesta aparţine provinciei sale nordice.