image
Sursa foto: Twitter

OIAC confirmă utilizarea clorului într-un atac chimic în Siria, în februarie

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat miercuri că clor ”pare că a fost folosit ca armă chimică”, în februarie, într-un atac contra oraşului sirian Saraqeb, relatează AFP.

O misiune OIAC de anchetă a putut să stabilească faptul că ”clor a fost eliberat din cilindri prin impact mecanic în cartierul Al Talil, la Saraqeb”, anunţă OIAC într-un comunicat.

Echipa a găsit doi cilindri ”în care am putut să stabilim că a fost clor”.

De asemenea, eşantioane prelevate în zonă au ”arătat o prezenţă neobişnuită a clorului în mediul înconjurător local”, a precizat organizaţia cu sediul la Haga.

În conformitate cu mandatul său, OIAC nu a spus cine a putut să utilizeze clorul, în acest război civil complex ce sfâşie Siria de peste şapte ani.

Unsprezece persoane au primit îngrijiri, pe 4 februarie, din cauza unor dificultăţilor respiratorii, la Saraqeb, anunţa la acea vreme Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Mohammad Ghaleb Tannari, un medic dintr-un oraş apropiat de Saraqeb, în provincia Idleb, a declarat pentru AFP la acea vreme că spitalul său a tratat 11 persoane care prezentau ”simptome corespunzând unei inhalări de gaz cu clor, inclusiv epuizare, dificultăţi de a respira şi tuse”.

OIAC a anunţat că în timpul anchetei sale a interogat martori şi a confirmat, la rândul ei, că un ”anumit număr de pacienţi a fost îngrijit în legătură cu simptome care corespund unei expuneri la clor”.

Directorul OIAC Ahmet Uzumcu a condamnat ”folosirea unor produse chimice toxice drept arme de către oricine, indiferent de motiv şi de circumstanţe. Aceste fapte sunt contrare interdicţiei absolute a armelor chimice”.

Altă misiune OIAC aşteaptă în prezent rezultatele unei anchete dificile în oraşul sirian Duma, în Ghouta de Est, la porţile Damascului, cu privire la acuzaţii referitoare la atacuri cu clor şi gaz sarin soldate cu cel puţin 40 de morţi, pe 7 aprilie.

Echipa OIAC a exhumat corpuri şi a prelevat aproximativ 100 de eşantioane din mediul înconjurător - analizate în prezent în diverse laboratoare.

Siria şi Rusia acuză membri ai echipelor de salvare că au ”fabricat” un videoclip din 7 aprilie, la îndemnul Statelor Unite şi aliaţilor lor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: