image
Sursa foto: Reuters

Franța devine prima țară din lume care introduce dreptul la avort în constituție

Franța devine prima țară din lume care introduce dreptul la avort în constituție. Inițiativa președintelui Macron în acest sens, menită să stăvilească “influența conservatoare din SUA”, a fost votată luni cu majoritate covârșitoare (aproximativ 90%) de camerele reunite ale parlamentului francez și devine parte a legii fundamentale.

Astfel, Articolul 34 din Constituția Franței va prevede de acum textual “Libertatea garantată a femeilor de a recurge la o întreruperea voluntară a sarcinii”. Inițiativa a primit 780 de voturi “pentru” și 72 “împotrivă”, în timp ce 50 de parlamentari s-au abținut, scrie Biziday.

Sute de parizieni s-au adunat aproape de Turnul Eiffel pentru a urmări în direct votul, ședința fiind proiectată pe un ecran uriaș. De asemenea, pe turn a fost afișat mesajul: “Corpul meu, alegerea mea”.

Presa franceză explică faptul că avortul este legal în Franța încă din 1975, dar nu s-a pus la modul serios problema garantării sale prin constituție până la decizia Curții Supreme a SUA din 2022, care a anulat decizia anterioară din celebrul proces Roe vs Wade, care proteja în America dreptul la avort. Ceea ce până atunci reprezentase în Franța doar o temă de dezbatere pentru cercurile feministe, a fost preluat de președintele Macron ca inițiativă de modificare a constituției, mai ales că valul conservator de peste ocean se făcea deja simțit și în Europa (Polonia, Ungaria).

Deși mai există țări în lume care fac, într-un fel sau altul, referire la dreptul la avort (în Cuba, de exemplu, constituția vorbește despre “drepturile reproductive ale femeilor”, iar nu, concret, despre avort), Franța este prima țară din lume care îl consacră și îl garantează explicit.

Deja modificarea Constituției Franței fusese votată pe rând, de cele două camere, iar președintele avea la dispoziție două căi pentru adoptarea definitivă: fie convocarea unui referendum la nivel național, fie o ședință a celor două camere reunite, care să dea un vot calificat. În cele din urmă, Emmanuel Macron a ales a doua variantă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: