image
Sursa foto: platformada.md

Platforma DA, despre „interesul subit” al PD față de Open Dialog: „Scopul evident e neadmiterea DA și PAS la alegeri”

Platforma DA nu a fost finanțată, nu i-au fost prestate servicii cu titlu gratuit şi nu a fost susținută material sau în alt mod contrar dispozițiilor legale. Mai mult, Platforma DA nu a fost niciodată finanțată din afara țării, spre deosebire de Partidul Democrat, PSRM, Partidul Șor etc, care profită din plin de finanțări ilegale, inclusiv din bani obținuți ilicit. Este declarația Platformei Demnitate și Adevăr, care a adresat o scrisoare deschisă deputatului PD Igor Vremea, președinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Fundaţiei Open Dialog, și președintei CEC, Alina Rusu. Totodată, scrisoarea sesizează reprezentanțele diplomatice din Republica Moldova.

Platforma DA atrage, cu multă îngrijorare, atenția opiniei publice asupra „interesului” subit al unor deputați ai PD, apărut în legătură cu activitatea unei Fundații internaționale și a președintei acesteia. Această preocupare neașteptată a apărut brusc după expunerea publică a activistei civice despre mai multe ilegalități comise de Vladimir Plahotniuc și regimul său cleptocratic, inclusiv persecuțiile politice din RM executate la comanda acestora și a fost adusă la cunoștința publicului larg și a CEC, instituție captivă, subordonată politic. De la bun început dorim să subliniem că Platforma DA respectă întocmai cerințele legale referitoare la finanțarea Partidului, prezintă periodic rapoartele corespunzătoare către instituția abilitată, CEC, și sunt facute publice. Platforma DA nu a fost niciodată finanțată din afara țării, spre deosebire de Partidul Democrat, PSRM, Partidul Șor, ș.a. care profită din plin de finanțări ilegale, inclusiv din bani obținuți ilicit, fapte dovedite prin acte publicate de presa independentă. Doar că ultimele sunt cazuri trecute cu vederea de un CEC și Procuratură obediente și slugarnice. Iar în ce privește CEC, aceasta nu are dreptul moral să judece în niciun fel, după ce a comis abuzuri antidemocratice grotești, inclusiv confirmând invalidarea alegerilor locale noi”, se spune în scrisoarea semnată de secretarul general al Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan.

Referitor la participarea reprezentanților Platformei DA sau ai Consiliului Marii Adunări Naționale, inclusiv a lui Andrei Năstase, la diverse evenimente organizate de instituții și organizații străine, inclusiv peste hotarele țării, Platforma DA precizează că fiecare invitat la asemenea întruniri participă pe cont propriu, fie își achită singur cheltuielile aferente deplasării, fie acestea sunt suportate de organizatori, întrucât aceste evenimente nu sunt legate de activitatea nemijlocită a partidului.

Declarăm cu fermitate că Platforma DA nu a fost finanțată, nu i-au fost prestate servicii cu titlu gratuit şi nu a fost susținută material sau în alt mod contrar dispozițiilor legale. Platforma DA își exprimă nedumerirea în legătură cu implicarea concurenților noștri electorali direcți – deputați ai PD și PSRM în procesul de identificare a pretextelor, a subterfugiilor ipocrite, a motivării vicioase în temeiul cărora se urmărește scopul evident pentru toată lumea de neadmitere în cursa electorală a Platformei DA și a PAS, în special a liderilor acestor formațiuni antioligarhice, veritabil proeuropene, Andrei Năstase și Maia Sandu! Considerăm că această activitate nu este altceva decât o metodă josnică și primitivă de a intimida contracandidații politici, dar și de înlăturare a lor de la exercițiul electoral ce urmează în scurt timp”, mai declară Platforma DA.

Totodată, formațiunea afirmă că Parlamentul Republicii Moldova nu are competențe legale de a se implica în investigarea pretinselor acțiuni de finanțare ilegală a partidelor politice, deoarece această activitate este expres atribuită Comisiei Electorale Centrale (art.30 alin.1, din Legea privind partidele politice).

Deputații, fiind exponenți ai puterii legislative, trebuie să respecte legea, principiile neadmiterii imixtiunii în activitatea altor organe și să respecte cu strictețe principiul constituțional de separare a puterilor în stat. În realitate însă, aceștia desconsideră legea și acceptă să comită orice fărădelegi, mai ales dacă sunt dictate de șeful lor Plahotniuc, o persoană fără funcții publice în stat, care a capturat din umbră statul”, se spune în scrisoarea deschisă.

În același timp, Platforma DA cere explicit CEC și Procuraturii Generale investigarea modului de finanțare a PD, PSRM, Partidului Șor, amintind că presa a elucidat finanțarea obscură a acestora din zone offshore, din banii sustrași de la BEM, precum și din mijloace de proveniență necunoscute (1, 2, 3, 4, 5).

„Cerem guvernării de la Chișinău să înceteze imediat acțiunile ilegale de intimidare a opoziției antioligarhice și proeuropene neparlamentare! De asemenea, solicităm instituțiilor internaționale să monitorizeze și să ia atitudine față de intențiile abuzive ale regimului antipopular de a frauda alegerile, inclusiv printr-o posibilă excludere nemotivată a Platformei DA și PAS, a liderilor acestora Andrei Năstase și Maia Sandu din competiția electorală”, punctează Platforma DA.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: