image
Sursa foto: Jurnal.md

Soluția propusă de Alexandru Slusari pentru problema fermierilor care nu au unde să-și vândă producția de mere

Problema producătorilor de mere care nu au unde să le vândă ar putea fi soluționată, dacă Guvernul ar cumpăra producția pentru școli și grădinițe, îndeplinindu-și astfel o promisiune mai veche, afirmă vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Ar fi nevoie de aproximativ 68 de milioane de lei, sumă destul de mică în comparație cu cele 800 de milioane de lei pentru Arena Chișinău, argumentează reprezentantul opoziției.

„Aud de prețurile derizorii la mere, de 70 de bani, și îmi amintesc de un proiect, „Câte un măr pentru copil la școală", despre care cu atâtea aere a vorbit în 2016 Pavel Filip. Ce cu el, domnule prim-ministru nocturn? Am făcut niște calcule. Conform datelor statistice avem circa 334 de mii de elevi. Dacă ar fi pornit programul menționat, în perioada anului școlar, fiecare elev ar consuma aproximativ 51 de kilograme de mere. În total, entitățile din învățământ ar fi procurat cumulativ peste 17 mii de tone de la producătorii de mere. Dar mai sunt și sute de grădinițe”, a menționat Alexandru Slusari

Astfel, dacă autoritățile ar cumpăra producția pomicolă pentru școli de la fermierii autohtoni la un preț de 4 lei kilogramul, ar fi nevoie doar de 68 de milioane de lei.

„Această măsură, întreprinsă în perioada celor mai mici prețuri la mere, ar echilibra piața fructelor, unde în prezent avem un acord de cartel, ar majora veniturile mai multor agricultori și ar asigura alimentația calitativă pentru copii noștri. Vă amintesc că pentru proiectul gigantic și nerațional Arena Sportivă, cu pierderea a circa 70 de hectare de teren agricol și cu multe hoteluri/bordeluri în jurul acesteia, din bugetul de stat, anul curent deja au fost alocate 200 de milioane de lei. Și încă peste 600 de milioane de lei vor fi cheltuite în anul viitor. Simțiți diferența - 68 și 800 de milioane de lei?”, a adăugat Alexandru Slusari.

Producătorii moldoveni de mere au obținut în 2018 cea mai bogată recoltă din ultimii zece ani. Conform datelor prezentate de producătorii de mere, recolta globală va fi cu 13 mii de tone mai mare şi va constitui 520 de mii de tone.

Deși s-au ales cu livezile doldora de mere, mai mulți fermieri sunt nevoiți să le vândă la un preț de nimic sau riscă să piardă totul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: