image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

Fermierii anunță protest masiv în capitală: „Autoritățile nu ne aud”

Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor anunță că pe data de 22 noiembrie agricultorii vor ieși la protest masiv. Fermierii din mai multe raioane se vor deplasa cu tehnică agricolă spre Chișinău.

Reprezentanții fermierilor spun că foarte mulți producători agricoli sunt la limita falimentului și disperării și nu au altă soluție.

„Toate încercările noastre de a rezolva problema salvării fermierilor micro, mici și mijlocii prin dialog au eșuat. Autoritățile nu ne aud și prin tăcerea și inacțiuni contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale și transformarea Moldovei în moșia holdingurilor transnaționale, care nu au nevoie de satele noastre”, se spune în comunicatul Asociației Forța Fermierilor.

Principale revendicări ale agricultorilor sunt: 1. introducera prin decizia CSE pentru perioada până la 31 octombrie 2024 a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 de procente din culturile cerealiere și oleaginoase; 2. aprobarea și finanțarea schemelor de plăți directe la hectar, începând cu anul 2024, după exemplul Uniunii Europene; 3. alocarea în 2024 din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii 50 %, dar nu mai puțin de 1 miliard de lei, pentru fermierii micro, mici și mijlocii ca compensații pentru prețuri derizorii în forma de plăți directe la hectar de floarea soarelui și porumb, cultivate în anul 2023. 4. interzicerea importului grâului, porumbului și floarea soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.

Agricultorii susțin că aceste cerințe pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare bugetare, deși consideră că Guvernul ar trebui să atragă fonduri europene pentru sprijinul financiar al fermierilor în contextul situației geopolitice din regiune, așa cum au procedat alte țări din Bazinul Mării Negre.

Totodată, fermierii menționează că protestul „este absolut lipsit de substrat politic și vom curma orice tentativă a forțelor politice să folosească evenimentul nostru în scopuri meschine”.

Asociația Forța Fermierilor își exprimă scuze față de locuitorii Chișinăului pentru eventualele inconveniențe.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: