image
Sursa foto: mediafax.ro

Recep Tayyip Erdogan: Turcia va lansa operaţiuni antiteroriste în Siria, în contextul retragerii trupelor SUA

Turcia va prelua operaţiunile din Siria împotriva reţelei teroriste Stat Islamic după retragerea trupelor americane, a afirmat ieri seara preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de site-ul agenţiei Reuters.

„În conformitate cu ceea ce am discutat cu preşedintele Donald Trump, vom elabora planuri operaţionale pentru eliminarea elementelor reţelei teroriste Stat Islamic care rămân intacte în Siria", a declarat Recep Erdogan.

Liderul Turciei anunţase săptămâna trecută că va lansa o operaţiune în nordul Siriei pentru contracararea grupului kurd Unităţile Populare de Apărare (YPG).

„În contextul conversaţiilor cu preşedintele Trump şi al contactelor între diplomaţi şi şefi ai serviciilor de securitate, am mai aşteptat. Am amânat operaţiunea militară în zonele situate la est de Fluviul Eufrat până când vom vedea pe teren rezultatul retragerii trupelor americane", a explicat Erdogan, scrie mediafax.ro.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a luat spontan decizia de retragere a trupelor americane din Siria, fără a se consulta cu principalii consilieri prezidenţiali şi cu ţările aliate, afirmă oficiali citaţi de agenţia Associated Press. Conform surselor citate, Donald Trump a luat decizia după o conversaţie prin telefon cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Preşedintele Turciei i-a amintit lui Donald Trump că a spus în mod repetat că singurul motiv pentru care există o prezenţă militară americană în Siria a fost învingerea reţelei teroriste Stat Islamic. "De ce mai sunteţi acolo?", l-ar fi întrebat Erdogan pe liderul de la Casa Albă. "Discuţiile la Washington au fost ferme. Toată lumea l-a îndemnat pe Donald Trump să respingă propunerile Turciei", a explicat un alt oficial.

Casa Albă, Departamentul de Stat şi Pentagonul au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Decizia lui Donald Trump de retragere a trupelor din Siria a fost criticată de numeroşi politicieni din Statele Unite, dar şi de ţări aliate. Secretarul american al Apărării, James Mattis, şi-a prezentat demisia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: