image
Sursa foto: platformada.md

Andrei Năstase: Exodul medicilor, un pericol real pentru sistemul de sănătate din RM; Trebuie să-i motivăm să rămână acasă

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice, pro-europene pentru funcția de primar general al capitalei, s-a întâlnit cu cadrele medicale de la Asociația Medical-Teritorială Botanica în vederea informării lor asupra programului său electoral.

„Obiectivele noastre sunt îndreptate spre eficientizarea serviciilor medicale, în așa fel încât prestarea acestor servicii populației să fie de înaltă calitate, instituțiile medicale să fie modernizate, iar baza tehnico-materială să fie renovată periodic conform tehnologiilor performante”- a menționat Andrei Năstase, subliniind că și managementul eficient al resurselor umane este stringent necesar.

„În fiecare zi pierdem cadre medicale deja pregătite! Exodul cadrelor medicale este un pericol real pentru sistemul de sănătate autohton și e imperios necesară motivarea medicilor de a rămâne Acasă. Acum situația e pur și simplu alarmantă - sunt depuse deja circa 500 de dosare ale medicilor de diverse specializări în căutarea unor condiții mai bune peste hotare”- a mai spus Andrei Năstase.

Viitorul primar a vorbit despre programul său amplu care conține obiective concrete în beneficiul oamenilor, inclusiv al cadrelor medicale. „Serviciul de asistență medicală primară care astăzi este foarte concentrat, birocratizat și distanțat considerabil de pacient și problemele sale, trebuie descentralizat. Cred că trebuie să acordăm medicinei de familie mai multă libertate în gestionarea problemelor de sănătate a cetățenilor Chișinăului”- a spus Andrei Năstase, menționând că includerea în planurile urbanistice a instituțiilor medicale primare de proximitate reprezintă o prioritate.

Totodată Andrei Năstase a amintit că unul din obiectivele cele mai importante ale sale în calitate de primar al capitalei, va fi medicina de familie, pentru optimizarea căreia programul său prevede mai multe acțiuni, printre care și asigurarea medicilor de familie cu transport gratis, măsuri de protecție de pacienții agresivi, descentralizarea serviciului de asistență medicală primară etc.

Printre problemele discutate în cadrul întâlnirii au fost și creșterea îngrijorătoare a numărului de pacienți cu cancer mamar si cu diabet zaharat, fără monitorizare și școlarizare. Andrei Năstase a spus că în acest sens este nevoie urgentă de organizarea Centrelor Medicale Specializate, cum ar fi Centrul Municipal de Mamologie, Centrul Municipal de Diabetologie etc.

„Îmbunătățirea bazei tehnico-materiale a spitalelor municipale, prioritar ale celor cu clinici universitare, unde are loc instruirea viitorilor medici, precum și o colaborare strânsă cu mediul universitar, academic în realizarea unor pași serioși în reformarea sistemului de sănătate municipal, care trebuie sa devină un model pentru toată țara, este unul dintre obiectivele noastre prioritare”- a spus Andrei Năstase, invitând participanții să se expună pe marginea erorilor din sistem pentru caacestea să poată fi înlăturate cât de curând.

Andrei Năstase a mai vorbit despre faptul că este de apreciat tot ce s-a făcut pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și pentru creșterea calității serviciilor medicale oferite oamenilor, dar că sunt încă mult de făcut. „Vom începe cu eliminarea corupției, a haosului și a schemelor de irosire și delapidare a banului public. Am demonstrat prin fapte că sunt un apărător al drepturilor omului și al statului de drept, un stat în care respectul pentru oameni e obligație, cel puțin morală, indiferent dacă ești deputat sau candidat la primărie”- a mai spus Andrei Năstase.

Andrei Năstase, întâlnire mediciAndrei Năstase, întâlnire medici
Andrei Năstase, întâlnire medici1Andrei Năstase, întâlnire medici1
Andrei Năstase, întâlnire medici2Andrei Năstase, întâlnire medici2
Andrei Năstase, întâlnire medici4Andrei Năstase, întâlnire medici4
Andrei Năstase, întâlnire medici3Andrei Năstase, întâlnire medici3
Andrei Năstase, întâlnire medici5Andrei Năstase, întâlnire medici5

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: