image
Sursa foto: descopera.ro

Femeile din Arabia Saudită vor fi informate printr-un SMS când soţii lor decid să divorţeze

Prinţul Mohammed bin Salman a început o campanie „progresistă” de reformare în Arabia Saudită. El a decis ca femeile vor putea fi informate prin SMS atunci când soţul lor decide să divorţeze. Practica este prezentată drept una care apără drepturile femeilor, deşi nu rezolvă adevărata problemă a sistemului: posibilitatea de a divorţa printr-un simplu procedeu declarativ.

Până acum, legea permitea bărbaţilor din Arabia Saudită să divorţeze verbal, fără ca soţia să fie înştiinţată. Conform noii legi acest tip de divorţ secret este ilegal, iar în locul său a apărut o nouă metodă mai avansată din punct de vedere tehnologic. Deşi procedeul este în mare parte la fel, soţia va primi în cele din urmă, obligatoriu, o înştiinţare prin SMS, scrie Descopera.ro.

În mesaj va fi inclus numărul certificatului de divorţ şi numele tribunalului de unde vor putea fi ridicate documentele necesare. Practic, drepturile femeilor sunt „protejate” pentru că primesc acces la informaţie, însă nu pot împiedica acest proces. MDe asemenea fmeile nu pot divorţa de bună voie decât dacă şi soţul lor este de acord. El trebuie să fie obligatoriu prezent.

„Măcar acum femeile vor şti dacă soţul lor a divorţat sau nu de ele. Este un pas mic, dar unul în direcţia corectă. Sistemul care consideră bărbaţii drept protectorii femeilor este însă nucleul problemei şi trebuie dezbinat. Acesta controlează femeile în fiecare pas al vieţii. Sistemul „strangulează” femeile din Arabia Saudită”, a declarat Suad Abu-Dayyeh, membră a organizaţiei Equality Now.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: