image
Sursa foto: descopera.ro

Indonezia: Cel puțin 43 de morți și 600 de răniți în urma unui tsunami

Cel puţin 43 de persoane au murit şi aproape 600 au fost rănite în urma unui tsunami în Indonezia, potrivit unui nou bilanţ anunţat duminică de agenţia pentru gestionarea catastrofelor din această ţară, relatează Agerpres.ro.

"În strâmtoarea Sunda, 40 de persoane au murit, 584 au fost rănite şi două persoane sunt date dispărute", a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al agenţiei. Alte trei persoane au murit în zona Serang, a adăugat el.

Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească în continuare, întrucât autorităţile încă adună date privind zonele afectate de tsunami, a precizat sursa citată.

Alunecări de teren submarine provocate de erupţia vulcanului Anak Krakatau ar putea fi cauza acestui tsunami, a anunţat Agenţia de climatologie din Indonezia (BMGK).

Vulcanul este situat în strâmtoarea dintre insula Java şi Sumatra.

BMGK susţine că erupţia vulcanului a avut în jurul orei locale 21.03 (14.03 GMT), iar tsunamiul a lovit la ora locală 21.27.

"În acelaşi timp mareea era înaltă din cauza fenomenului de lună plină, aşa că a fost o combinaţie a celor două fenomene naturale", a spus Nugroho.

El a precizat că victimele au fost înregistrate în provinciile Lampung din Sumatra şi Banten din Java. Unele dintre cele mai afectate zone sunt cele din Banten, unde există multe complexe hoteliere pe plajă foarte populare şi care probabil erau aglomerate în sezonul sărbătorilor.

Nugroho susţine că 430 de case, nouă hoteluri, zece vase şi zeci de maşini au fost avariate pe plaja Carita din provincia Banten.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat pentru Metro TV că tsunamiurile declanşate de erupţii vulcanice sunt "rare" şi că tsunamiul din strâmtoarea Sunda nu a fost provocat de un cutremur.

"Nu a existat niciun cutremur, iar erupţia Anak Krakatau nu a fost chiar atât de mare", a declarat Nugroho pentru Metro TV, notând că nu au existat mişcări seismice "semnificative" care să indice că va avea loc un tsunami.

Erupţia vulcanului a creat o coloană de cenuşă vulcanică de până la 500 de metri înălţime.

Iniţial, autorităţile indoneziene au anunţat că valul nu era un tsunami ci o maree înaltă şi au cerut populaţiei să nu intre în panică. "A fost o greşeală, ne pare rău", a scris mai târziu Sutopo Purwo Nugroho pe Twitter.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: